Perusturvan toiminnalliset tavoitteet ja palvelulupaukset toteutuivat
Perusturvalautakunnan vuodelle 2018 asettamat tavoitteet ja palvelulupaukset ovat toteutuneet. Asetetut tavoitteet ja palvelulupaukset käsiteltiin perusturvalautakunnan kokouksessa 27.2.2019.
Perusturvalle asetettiin vuodelle 2018 toiminnallisiksi tavoitteiksi sähköisten palveluiden kehittäminen, asiakkaiden osallisuuden lisääminen ja sote-keskusten toiminnan aloittaminen kolmella alueella. Kaikki toiminnalliset tavoitteet toteutuvat lukuun ottamatta kaikkien kolmen sote-keskuksen toiminnan aloittamista. Sote-keskukset toimivat pohjoisella ja läntisellä alueella, mutta itäisen alueen sote-keskuksen toiminta aloitetaan vasta, kun tilat mahdollistavat sosiaali- ja terveyspalveluiden toimimisen saman katon alla.
Perusturvassa sähköisten palveluiden kehittämissä on panostettu sähköisen ajanvarauksen laajentamiseen. Sähköisen ajanvarauksen käyttöaste nousikin vuodesta 2017 38,6 % vuoden 2018 aikana. Sähköisen ajanvarauksen kehittämisen lisäksi vahvistettiin mahdollisuutta käyttää potilastietojärjestelmää etänä ja heikoissa yhteystilanteissa.
– Asiakkaat odottavat sähköisten palveluiden kehittämistä, jolloin meidän on panostettava juurikin sähköisen ajanvarauksen laajentamiseen perusturvassa. Tässä olemme päässeet hyvään vauhtiin ja kehittämistä jatketaan koko ajan, sanoo perusturvalautakunnan puheenjohtaja Sonja Myllykoski.
Asiakkaiden osallisuutta perusturvassa lisättiin erilaisten asiakasraatien avulla. Asiakkailla on ollut mahdollisuus vaikuttaa palveluihin muun muassa kaikissa sote-keskuksessa asiakaspalautelaitteiden avulla. Lisäksi yhteistyötä on tehty vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä kokemusasiantuntijoiden kanssa.
Perusturvan palvelulupauksiksi asetettiin hyvä ja asiantunteva asiakaspalvelu sekä ulkoisen ja sisäisen viestinnän kehittäminen. Terveys- ja sairaalapalveluiden ajanvaraushenkilökunnalle toteutettiin asiakaspalvelukoulutus sisäisenä koulutuksena syksyllä 2018. Koulutusta tullaan laajentamaan myös muille asiakastyötä tekeville ammattiryhmille. Perusturvassa myös uusien työntekijöiden perehdytysohjelmaan sekä täydennys- ja työnohjaakoulutuksiin kuuluu hyvä ja asiantunteva asiakaspalvelukokonaisuus. Perusturvan viestintää on tehostettu eri kanavia hyödyntäen. Lisäksi hankintaprosesseissa on otettu käyttöön markkinavuoropuhelu palveluiden tarjoajien kanssa, minkä on tarkoitus parantaa perusturvan ja palveluiden tarjoajien välistä yhteydenpitoa.