Poistotekstiilien keräyskokeilu alkaa Porin seudulla
Poistotekstiilit ovat rikkinäisiä tai muutoin käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä, jotka voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.
Porin kaupungin jätehuoltoyksikkö ryhtyy keräämään poistotekstiilejä kotitalouksilta 2. toukokuuta 2022 alkaen. Alkuvaiheessa keräys on kokeilu, jossa kartoitetaan tuotujen poistotekstiilien määrää ja laatua. Tulosten perusteella suunnitellaan jatkotoimintoja ja mahdollisesti laajempaa keräysverkostoa. Kotitalouksien lajiteltuja poistotekstiilejä otetaan keräyspisteissä vastaan maksutta.
Käyttökelvoton, puhdas ja kuiva
Poistotekstiilien keräykseen kuuluvat kotitalouksien loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit.
– Nyrkkisääntö on, että kuivat ja puhtaat, loppuun kuluneet eli käyttökelvottomat vaatekappaleet ja kodintekstiilit ovat poistotekstiilejä, kertoo suunnittelija Anne Silver jätehuoltoyksiköstä.
Keräykseen ei kuitenkaan saa laittaa esimerkiksi alusvaatteita tai sukkia eikä kenkiä, peittoja tai mattoja. Myöskään kosteita, homeisia, vahvasti haisevia tai tuholaisia sisältäviä tekstiilejä ei saa tuoda keräykseen. Nämä kuuluvat sekajätteeseen.
– Jos poistotekstiilin keräyspiste ei vielä sijaitse kohtuullisen etäisyyden päässä, voi kaikki käyttökelvottomat tekstiilit yhä laittaa sekajäteastiaan, josta ne kuljetetaan jätevoimalaan energiana hyödynnettäväksi, Silver lisää.
Loppuun kuluneesta uusiokuiduksi
Kokeilun aikana kerätyt poistotekstiilit lajitellaan Porissa laadun mukaan.
Jatkokäsittelyyn soveltuvat tekstiilit ohjataan Paimioon, Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n käsittelylaitokseen, jossa tekstiilit jalostetaan kierrätysraaka-aineeksi. Valmistetusta uusiokuiduista tehdään esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita. Uusiokuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.
Sellaisenaan käyttökelpoinen materiaali ohjataan pienyrityksille tai yhdistyksille työstettäväksi uusiksi tuotteiksi tai muuhun hyötykäyttöön.
– Jos mukaan on eksynyt hyvälaatuisia vaatteita tai tekstiilejä, ne ohjataan hyväntekeväisyysjärjestöille sellaisenaan uusiokäyttöön. Jätehuoltoyksikkö kuitenkin kannustaa laittamaan käyttökelpoiset, hyvälaatuiset vaatteet suoraan esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin, kierrätysmyymälöihin tai kirpputoreille eikä poistotekstiilien keräykseen, sanoo Silver.
– Kaikki kerätyt poistotekstiilit käsitellään Suomessa. Ne ohjataan joko uusiokäyttöön tai materiaalikierrätykseen, ja näihin soveltumattomat toimitetaan energiahyödyntämiseen, Silver vielä painottaa.
Poistotekstiilien tarkemmat lajitteluohjeet ja keräyspaikat: www.pori.fi/poistotekstiilit