Polsanluodon lossi tekee paluun parin vuoden tauon jälkeen – kyytiin pääsee vielä syksyn ajan
Luonnontilaiselle Polsanluodon reitille on saatu uusi käsivetoinen lossi, jonka avulla luonnossa liikkuvat voivat ylittää joen uoman luontopolun yhteydessä.
Uusi lossi on tehty Metsähallituksen käyttämän mitoituksen mukaan ja on rakenteeltaan vanhaa lossia kevyempi. Runkomateriaalina on käytetty alumiinia ja rakenteissa on käytetty myös huomattavasti aiempaa vähemmän puuta, minkä toivotaan vähentävän puisiin osiin kohdistuvaa ilkivaltaa.
Lossin toiminta perustuu joessa oleviin vaijereihin, joita vetämällä lossi kulkee vastarannalle ja takaisin. Lossilavan kyytiin mahtuu kerralla noin viisi henkilöä.
– Toivomme, että ilkivallalta jatkossa säästyttäisiin ja kaikki halukkaat pääsisivät nauttimaan kauniista Polsan alueesta ja käyttämään hienon yhteistyön tuloksena syntynyttä lossia, kertoo infran kunnossapidon esimies Ismo Ahonen Porin kaupungilta.
Kaupunki sai lossin toteuttamisessa ulkoista apua, kun porilainen VäriÄssät Oy lähti 25. toimintavuotensa kunniaksi mukaan tukemaan suosittua ulkoilukohdetta.
– Polsanluoto on upea kohde keskellä kaupunkia ja halusimme ehdottomasti osoittaa tukemme tälle suositulle ja porilaisille tärkeälle luontopolulle, kertoo VäriÄssät Oy:n toimitusjohtaja Vesa Alanko.
Lossin asennustyöt aloitettiin viime viikolla ja se on nyt käyttökunnossa. Talven lähestyessä lossi nostetaan talviteloille odottamaan kevättä.
– Lossin toimivuutta testataan nyt reilun kuukauden ajan, ja tehdään tarvittavia korjauksia ja hienosäätöjä ensi kevättä ajatellen. Keleistä riippuen lossi siirretään talvisuojaan marraskuun aikana, kertoo kaupungin piiripuutarhuri Esa Rouvali.
Lisäksi Lossin molemmille puolille asennetaan liikennemerkit, jotka kieltävät moottoriveneellä ajon.
Vajaan kilometrin pituinen Polsanluodon luontopolku alkaa Hanhiluodon lahopuutarhan vierestä. Kapulalossi sijaitsee uoman alajuoksulla.