Pori panostaa tulevaisuuden elinvoimainvestointeihin sekä uusiin koulurakennuksiin
Porin kaupungin vuoden 2021 talousarvioehdotus on tulokseltaan noin 5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Syksyn 2020 aikana tuloarviot ovat parantuneet johtuen valtion koronakompensaatiosta ja verotulojen ennakoitua paremmasta kehityksestä.
Kunnallisvero esitetään nostettavaksi 0,5 prosenttiyksiköllä 20,25:stä 20,75:een. Kaupunginjohtajan ehdotus ei sisällä korotuksia kiinteistöveroihin. Valtion kunnille osoittamat taloudelliset tukitoimenpiteet valtionosuuksien ja yhteisöveron jako-osuuksien kautta sekä verotuloarvioiden yleinen parantuminen valtakunnallisten talousennusteiden parantumisen myötä mahdollistivat pienemmän veronkorotusesityksen kuin kehyksessä oli ennakoitu.
Talousarvioehdotus olisi ylijäämäinen, mikäli kaupunginhallituksen elokuussa käynnistämissä yhteistoimintaneuvotteluissa tavoiteltu seitsemän miljoonan euron taloudellinen tavoite olisi saavutettu. Tässä ei kuitenkaan onnistuttu. Kaupunginhallituksen päätöksessä yt-neuvottelujen ulkopuolelle rajattiin mahdollisuus olennaisten palvelussuhteen ehtojen heikentämiseen, osa-aikaistamiseen, lomauttamiseen ja irtisanomisiin. Jäljelle jääneellä keinovalikoimalla ei neuvottelujen kautta saatu suoria talousvaikutuksia vuoteen 2021.
– Neuvottelujen yhteydessä koko henkilöstölle annettiin kuitenkin sähköisen kanavan kautta mahdollisuus esittää omia ideoitaan säästötoimista. Tätä kautta saatiin yli 300 ehdotusta, joista kaupunkitason yhteistyötoimikunta valitsi toteutuskelpoisimmat ideat, jotka vastuutetaan talousarvion yhteydessä jatkovalmisteluun. Henkilöstön ehdotuksista on odotettavissa taloudellista hyötyä pidemmällä aikavälillä, kertoo kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.
Katse tulevaisuuteen
Talousarvio pitää sisällään merkittäviä avauksia ja taloudellisia panostuksia tulevaisuuteen. Uutena kohtana talousarviossa on nyt elinvoimaa koskeva osio, jossa on avattu keskeisiä kaupungin elinvoimaa kuvaavia tunnuslukuja sekä esitetty elinvoimaa tukevia toimenpiteitä mukaan lukien niitä varten tehdyt määrärahavaraukset. Kaupunginjohtajan ehdotuksessa talousarvioon on lisätty kahden miljoonan euron määrärahavaraus teollisuusalueisiin liittyviin investointeihin ja 400 000 euroa kaupungin ja työ- ja elinkeinoministeriön väliseen ekosysteemisopimukseen.
Toimialojen talousarvioesityksissä on keskitytty erityisesti taloudellisesti merkittävimpiin prosesseihin. Näiden osalta on arvioitu palvelutarpeen kehitystä, esitetty pitkän aikavälin tavoitteet ja talousarviovuoden aikana tehtävät toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.
Perusturvan tuotavuusohjelmaan on osoitettu yli 4,5 miljoonaa euroa. Tuottavuusohjelman tavoitteena on hillitä sote-menojen kasvua pidemmällä aikavälillä.
Sivistystoimialalla koulujen oppilasmäärät tarkistetaan lukuvuosittain. Mikäli koulun oppilaiden määrä on kahtena peräkkäisenä tarkastuspäivänä alle 50, koulun toiminta lopetetaan lukuvuoden viimeisenä päivänä. Ohjaamo-toiminta jatkuu Porissa sivistystoimialan toimintana. Joukkoliikenteen palvelutason turvaamiseksi 1.1.–6.6.2021 välisenä aikana on lisätty 250 000 euroa perusopetuslain mukaisten matkojen leimauskorvauksen korotukseen.
Elinvoima- ja ympäristötoimialalla työllisyydenhoitoon työllistämispalkkoihin lisätty 1 miljoonaa euroa jokaiselle suunnitelmavuodelle. Työllisyydenhoidon kuntakokeiluun on lisätty 0,6 miljoonaa vuosille 2021 ja 2022 sekä 0,3 miljoonaa vuodelle 2023.
Teknisen toimialan päähuomio on tilatehokkuudessa ja tulevaisuudessa korostetaan kaupungin käytössä olevien tilojen tehokasta käyttöä.
Kaupungin investointimenot ovat noin 52 miljoonaa euroa vuonna 2021. Summa sisältää 5,7 miljoonaa euroa vuodelta 2020 toteuttamatta jäävistä kohteista, joiden toteutus siirtyy vuoteen 2021. Investointiohjelmassa isoimmat kohteet ovat Vähärauman koulu sekä Pohjois-Porin monitoimitalo. Vähärauman uusi koulu valmistuu 2022 ja Pohjois-Pori monitoimitalo 2023. Näihin kohteisiin on yhteensä varattu 12,6 miljoonaa euroa ensi vuonna.
– Myös uusia koulurakennuksia voidaan pitää tärkeinä elinvoimainvestointeina. Hyvänä esimerkkinä tästä on muun muassa Klasipruukin alue, jossa tontit ovat menneet todella hyvin kaupaksi. Uusi koulu sekä katu- ja tieverkkoon tehtävät investoinnit toimivat hyvinä paikallisina vetovoimatekijöinä, Luukkonen toteaa.
Pitkäaikaisten lainojen osalta nettolainanotto on korkeintaan 27,9 miljoonaa euroa vuonna 2021. Tämänhetkisen arvion mukaan kaupungin lainamäärä on vuoden 2021 lopussa 288 miljoonaa, jos talousarviolainaa nostetaan talousarviossa arvioitu enimmäismäärä 70 miljoonaa.
Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitteli ehdotuksensa vuoden 2021 talousarvioksi 22. lokakuuta. Kaupunginhallitus saa talousarvioehdotuksen käsiteltäväkseen ensimmäisen kerran maanantaina 26. lokakuuta.