""

Pori Sinfonietta: Jupiter 28.1.2021 klo 19 – Verkkokäsiohjelma

Porin kaupunginorkesterin Jupiter-sinfoniakonsertti esitetään maksuttomana verkkokonserttina orkesterin YouTube-kanavalla torstaina kello 19 alkaen. Konsertti on katsottavissa ainoastaan suorana.

""

Jupiter
To 28.1. klo 19 YouTube

Maksuton konserttistriimaus

Emilia Hoving, kapellimestari

Konsertti esitetään Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla.
Konsertti on katsottavissa vain suorana.

Kuvaus: Porin kaupungin videotuki / Jarkko Montonen
Ääni: Äänirasia

Verkkokäsiohjelman sisältö:
– Konserttiohjelma
– Teosesittelyt
– Kapellimestarin esittely
– Pori Sinfoniettan tämän konsertin kokoonpano

 

Konserttiohjelma

Joonas Kokkonen: Il paesaggio

Jean Sibelius: Suite Mignonne op. 98a
I Petite scène
II Polka
III Épilogue                

W. A. Mozart: Sinfonia nro 41 “Jupiter” C-duuri K.551
I Allegro vivace
II Andante cantabile
III Menuetto: Allegretto – Trio
IV Molto allegro

 

Joonas Kokkonen (1921–1996): Il paesaggio (1986–87)

Joonas Kokkonen opetti Sibelius-Akatemiassa sävellystä toimien professorina vuodesta 1959. Neljän sinfonian sekä muun orkesteri-, kamari- ja kuorotuotannon ohella Kokkosen tunnetuimmaksi teokseksi nousee yksi esitetyimmistä suomalaisista oopperoista, suomalaisen oopperabuumin esikuvateos, vuonna 1975 ensiesityksensä saanut Viimeiset kiusaukset.

Vuosina 1986–87 sävelletty Il paesaggio oli säveltäjänsä viimeinen suurimuotoinen teos. Se syntyi tilauksena Kokkosen kotikaupungin, Järvenpään uuden konserttitalon avajaisiin. Sen musiikillinen aines sisältää loppupuolella viittaukset kolmen muun järvenpääläissäveltäjän nimiin: Jean Sibeliukseen (orkesterin unisono-motiivi E–A–Es–H–B–E–Es), Erik Bergmaniin (oboe-motiivi E–B–E–G–A) ja Paavo Heiniseen (huilu-motiivi A–H–E–E).

 

Jean Sibelius (1865-1957): Suite Mignonne (1921)

Sibeliuksen Suite Mignonne, vuodelta 1921, on kirjoitettu kahdella huilulla maustetulle jousiorkesterille. Se on yksi monista viehättävistä pienimuotoisista orkesterikappaleista, joita säveltäjä kirjoitti 1920-luvun molemmin puolin. Sibelius ehti Wienin opintovuosinaan hyvinkin perehtyä Wieniläisvalsseihin, minkä lisäksi näissä kappaleissa on kuultavissa kaikuja Tshaikovskin balettimusiikista.

Mignonne (suomeksi soma, viehättävä), syntyi aikana, jolloin Sibelius oli juuri saanut valmiiksi 5. sinfoniansa lopullisen version ja oli kirjoittamassa 6. ja 7. sinfoniaansa; niinpä Petite scènen ja Epiloguen hitaassa väliosassa voikin kuulla kaikuja näiden vakavahenkisempienkin sibeliaanisten teoksien vaiheilta.

 

W. A. Mozart (1756–1791): Sinfonia nro 41 ”Jupiter” (1788) 

Mozart sävelsi kolme viimeistä sinfoniaansa (numerot 39–41) kesä-elokuussa 1788 todennäköisesti seuraavan syksyn konserttikautta varten. Sinfoniat jäivät kuitenkin tuona syksynä esittämättä, ja epäselväksi on jäänyt, kuuliko säveltäjä niitä – ainakaan kaikkia – elinaikanaan.

Mozartin viimeiset sinfoniat ovat lajissaan ainutlaatuisia teoksia, monelta osin uudenlaisen ajattelun tulosta. Hän käytti oopperan ja konserton parissa keräämäänsä kokemusta luoden sinfonioistaan kollektiivisen ja yksilöllisen tasapainoisen liiton; orkesteritekstuurit ja eleet ulottuvat mitä mahtavimmasta sinfonisesta ilmaisusta intiimeimpään kamarimusisointiin, jossa kaikki musiikin tekijät, melodia, harmonia, rytmi ja väri luovat yhteistuumin sinfonista muotoa.

Hyvin osuvasti siis näistä viimeisen, Sinfonian C-duuri nro 41 fuuga-finaali yhdistää sinfonian ainekset viisiäänisessä kudoksessa apoteoosin lailla; aivan kuin Mozart olisi allekirjoittanut teoksensa: vain minä pystyn tähän.

 

Tekstit: Ville Komppa

 


Emilia Hoving edestäpäin kuvattuna.

Emilia Hoving. Kuva: Laura Oja

EMILIA HOVING

Suomalainen kapellimestari Emilia Hoving (s. 1994) toimii tällä hetkellä Ranskan radion filharmonikkojen assistenttikapellimestarina ylikapellimestari Mikko Franckin johdolla ja oli samassa tehtävässä Radion sinfoniaorkesterissa vuonna 2019 Hannu Linnun johdolla. Hoving herätti laajaa kansainvälistä huomiota ensimmäisen kerran toukokuussa 2019, jolloin hän otti johtaakseen lyhyellä varoitusajalla Radion sinfoniaorkesterin konsertin: Hoving johti menestyksekkäästi Zimmermannin Dialogen sekä Anton Brucknerin Sinfonian nro 2.

Hoving aloitti orkesterinjohtamisen opintonsa vuonna 2015 Jorma Panulan johdolla vastaperustetussa Panula-Akatemiassa, josta jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalle professoreinaan Atso Almila ja Sakari Oramo. Vierailevia opettajia ovat olleet mm. Leif Segerstam, Johannes Schlaefli, Susanna Mälkki ja Eva Ollikainen. Hoving esiintyy vuonna 2020 ensi-iltansa saaneessa dokumenttielokuvassa Orkesterin edessä (Tuffi Films), joka kuvaa kapellimestariopiskelijoiden arkea arvostetussa musiikkikorkeakoulussa. Hoving aloitti musiikkiuransa pianonsoitolla kuusivuotiaana ja opiskeli myöhemmin klarinettia ja selloa.

Hovingilla on suunnitteilla ensivierailut Tukholman kuninkaalliseen filharmoniaan, Lausannen kamariorkesteriin, Stravangerin sinfoniaan ja Islannin sinfoniaan. Suomessa Hoving on johtanut Radion sinfoniaorkesterin lisäksi mm. Tapiola Sinfoniettaa, Oulu Sinfoniaa ja Sinfonia Lahtea. Hoving johti Pori Sinfoniettaa ensimmäistä kertaa toukokuussa 2019 Sibelius-Akatemian kanssa toteutetussa Viva l’Opera -konsertissa. Menneenä kesänä Hoving johti suoratoistetut konsertit Korsholman musiikkijuhlilta ja Tampereella Ung Nordisk Musik -festivaaleilta.
 

KONSERTIN KOKOONPANO

I viulu:
Ion Buinovschi
Marja From
Titel Iacovache-Pana
Eri itoh
Salla Vanhanen
Kari Lilja

II viulu:
Stefan Kavén
Hokto Sorsa
Beata Sibielak
Anna Hoffström

Alttoviulu:
Kei Ito
Yuki Kodama
Timo Sirén

Sello:
Saija Jakovaara
Magdalena Büchert
Sakari Kivinen

Kontrabasso:
Eila Saikkonen
Tomi Pietikäinen

Huilu:
Lucia Hellerhoff
Jukka-Pekka Lehto

Oboe:
Saara Kemppi
Heikki Pöyhönen

Klarinetti:
Paolo Poma
Mika Kojo

Fagotti:
Markus Tuukkanen
Oliver Csik

Käyrätorvi:
Tuomas Ruskeepää
Mikko Perälä

Trumpetti:
Tommi Kolunen
Jorma Nurminen

Patarummut:
Mads Büchert

Katso konsertti YouTubessa torstaina 28.1. klo 19 alkaen.

 


""