Pori Sinfonietta – Kamari 2021: The Jet Whistle 6.2. klo 15 – Verkkokäsiohjelma
Porin kaupunginorkesterin The Jet Whistle -kamarikonsertti soitetaan maksuttomana verkkokonserttina orkesterin YouTube-kanavalla lauantaina kello 15 alkaen. Konsertti on katsottavissa tallenteena myös jälkeenpäin.
Kamari 2021: The Jet Whistle
La 6.2. klo 15 YouTube
Maksuton verkkokonsertti
Lucia Hellerhoff, huilu
Magdalena Büchert, sello
Konsertti esitetään Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla.
Konsertti on katsottavissa tallenteena myös jälkeenpäin.
Striimauksesta vastaa Porin kaupungin videotuki.
Verkkokäsiohjelman sisältö:
– Konserttiohjelma
– Teoksista
– Muusikot
KONSERTTIOHJELMA
Johann Joachim Quantz: Kolme kapriisia huilulle ja bassosoittimelle
Guillaume Connesson: Toccata-Nocturne huilulle ja sellolle
Reinhold Glière: Osia teoksesta Huit morceaux op. 39 viululle ja sellolle
I Prelude
II Gavotte
III Berceuse
IV Canzonetta
V Intermezzo
VI Impromptu
Giuseppe Maria Cambini: Marche des Marseillois -variaatiot
Heitor Villa-Lobos: The Jet Whistle
I Allegro non troppo
II Adagio
III Vivo
TEOKSISTA
Johann Joachim Quantz (1697–1773): Kolme kapriisia huilulle ja bassosoittimelle
Saksalainen säveltäjä ja huilisti Johann Joachim Quantz opiskeli musiikkia Dresdenissä ja Wienissä. Quantz oli aikanaan yksi Euroopan arvostetuimmista huilisteista ja kiersi konsertoimassa muun muassa Ranskassa ja Britanniassa. Quantz sävelsi paljon huilumusiikkia: jopa 300 huilukonserttoa. Bach, Haydn ja Mozart tunsivat hänen työnsä ja pitivät sitä arvossa. Sana kapriisi tarkoittaa lyhyttä, eloisaa ja vapaamuotoista musiikkikappaletta.
”Valitsimme kolme kapriisia usean kymmenen joukosta. Itse asiassa iso osa niistä on kirjoitettu myös cembalolle, joten valitsimme jäljelle jäävistä. Ensimmäinen on nopeampi, keskimmäinen on hieman rauhallisempi sekä intiimimpi ja kolmas on taas hieman nopeampi. Meistä nämä kolme sopivat hyvin yhteen. Kapriisit ovat tavallaan harjoittelua varten sävellettyjä. Ja vaikka ne ovatkin ”vain” kapriiseja, ne ovat todella kauniita teoksia.”
Guillaume Connesson (1970–): Toccata-Nocturne huilulle ja sellolle (2010)
Ranskalaissäveltäjä Guillaume Connesson opiskeli Boulogne-Billancourtin aluekonservatoriossa ja Pariisin konservatoriossa muun muassa kuoronjohtoa, musiikin historiaa, analyysia, sähköakustiikaa ja orkestraatiota. Vuonna 1997 Connesson aloitti Aubervilliers–La Courneuven konservatorion orkestraation professorina. Uransa aikana hänellä on ollut residenssit muun muassa Alankomaiden filharmonikoissa (2016–2018), Lyonin kansallisorkesterissa (2016–2018) ja Île-de-Francen kansallisorkesterissa (2019–2021). Connessonin teoksia kuuluvat vahvana taidemusiikin ulkopuoliset vaikutteet. Popmusiikki on läsnä teoksissa Disco-Toccata (1994), Double Quatuor (1994), Night Club (1996) ja Techno-Parade (2002). Connesson on kuitenkin omaksunut musiikissaan barokkimusiikista tutun pulssin jatkuvuuden.
Lucia Hellerhoff: ”Löysin teoksen, kun etsin alkuperäisiä sävellyksiä huilulle ja sellolle. Tiesin säveltäjän entuudestaan, koska olen soittanut aiemmin hänen sävellystään Techno-Parade, joka on kirjoitettu klarinetille, pianolle ja huilulle: rakastan tuota teosta ja soitin sen tutkintoni yhteydessä – se on todella hauska kappale! Pitäisi soittaa se joskus Porissa. Toccata–Nocturne on tyyliltään hieman samanlainen. Se on nykymusiikkia, mutta jotenkin ymmärrettävämpää kuin monien muiden nykymusiikin säveltäjien teokset.”
Magdalena Büchert: ”Säveltäjä on kirjoittanut myös paljon kuoromusiikkia ja sen vaikutus kuuluu hänen työssään, samoin hänen innostuksensa jazziin on kuultavissa.”
Reinhold Glière (1875–1956): osia teoksesta Huit morceaux op. 39 viululle ja sellolle
Neuvostoliittolaisen Reinhold Glièren (1875-1956) isä oli puhallinsoittimenrakentaja Ernst Moritz Glièri. Gliére muutti sukunimensä kirjoitusasun, joka synnytti huhun ranskalaisesta tai belgialaisesta alkuperästä. Tiettävästi säveltäjällä oli saksalaisia sukujuuria. Nykyisessä Ukrainassa syntynyt Glière aloitti opinnot Kiovan musiikkikoulussa vuonna 1891 ja siitä kolme vuotta myöhemmin Moskovan konservatoriossa. Glière opetti vuoteen 1941 saakka Moskovassa ja työskenteli myös Siperiassa ja muualla Neuvostoliiton syrjäseuduilla sekä Azerbaidžanissa ja Uzbekistanissa. Glière on kolmesti Stalin-palkittu Neuvostoliiton kansantaiteilija.
Magdalena Büchert: ”Teos on alun perin kirjoitettu viululle ja sellolle. Olen soittanut sen aiemmin Porin raatihuoneella muutama vuosi sitten Stefan Kavénin kanssa. Osat ovat niin kauniita, että päätimme selvittää, onko ne mahdollista soittaa huilulla.”
Lucia Hellerhoff: ”Osia on kahdeksan, mutta me soitamme niistä kuusi ensimmäistä, koska kaksi viimeistä olivat liian utopistisia huilulle. Viulun kanssa soittaessa Maijan ei tarvinnut ajatella, että milloin viulistin täytyy hengittää – mutta nyt kun teos soitetaan huilulla, täytyy tempoon tehdä pieniä muutoksia.”
Giuseppe Maria Cambini (1746–1825?): Marche des Marseillois -variaatiot (1794)
Italialaissyntyinen Giuseppe Maria Cambini teki uraa säveltäjänä ja viulistina. Cambinin uran varhaisista vaiheista tiedetään hyvin vähän, lisäksi hänen synnyin ja kuolinaikansa perustuvat arvioihin. Cambini kirjoitti musiikkia Pariisista käsin ja sävelsi urallaan yli 700 teosta.
Lucia Hellerhoff: ”Esitimme Cambinin Puhallinkvinteton Patarummunsydän-kamarikonsertissa viime syksynä. Tässä konsertissa kuultavan teoksen löysimme netistä, kun etsimme musiikkia huilulle ja sellolle. Teema tulee ensin ja sitä seuraa neljä variaatiota, jossa huilu ”menee sekaisin” ja soittaa erilaisia variaatioita teeman ympärillä.”
Heitor Villa-Lobos (1887-1959): The Jet Whistle (1950)
Kamarikonsertin nimi tulee brasilialaissäveltäjä Heitor Villa-Lobosin teoksesta The Jet Whistle, jonka säveltäjä kirjoitti vuonna 1950 selvittyään syöpäleikkauksesta 1948. Villa-Lobos kirjoitti monenlaista musiikkia sinfonioista ja oopperoista kamarimusiikkiin ja pianosävellyksiin ja hänen uraansa on vaikuttanut myös vahva kiinnostus kansanmusiikkiin. Yksi hänen kuuluisimmista teoksistaan on Bachianas brasileiras, jossa Villa-Lobos yhdistelee Bachia ja brasilialaisia vaikutteita. Villa-Lobos aloitti musiikinopiskelun isänsä johdolla ja tämän kuoltua alkoi ansaita elantoa kahvilamuusikkona. Myöhemmin hän opiskeli musiikkia Rio de Janeirossa ja Pariisissa. Sello oli Villa-Lobosin oma pääsoitin.
Magdalena Büchert: ”Koska Villa-Lobos oli sellisti, tämä on todella mukava teos sellolla. Hän todella tiesi, missä ja miten sello soi kauneimmin.”
Lucia Hellerhoff: ”Kun opiskelijakollegani soitti tämän teoksen, rakastuin siihen heti. Mutta sen soittaminen on todella haastavaa huilulle. Kolmiosaisen The Jet Whistlen toinen osa on hidas ja mystinen, ja on ihan uskomatonta, miten paljon harmonioita soitamme, vaikka meitä on vain kaksi. Ja lopussa kuulee kyllä, miksi säveltäjä kutsui teosta nimellä The Jet Whistle!”
LUCIA HELLERHOFF
Vuonna 2017 Pori Sinfoniettan huilun äänenjohtajana aloittanut Lucia Hellerhoff (synt. 1990 Saksa) aloitti ammatillisen musiikkikoulutuksensa jo varhaisessa vaiheessa, kun hänet valittiin 16-vuotiaana Philippe Bouclyn luokalle Münchenissä Richard Strauss -konservatorion Nuori opiskelija -ohjelmaan. Hellerhoff jatkoi opintojaan Münchenin taideyliopistossa ja sai tutkintonsa valmiiksi vuonna 2014. Hellerhoff täydensi opintojaan uudella musiikilla opiskelemalla uutta musiikkia Carine Levinen johdolla ja piccolohuilua Natalie Schwaaben johdolla ja valmistui maisteriksi vuonna 2016. Hellerhoffia ovat opettaneet monet merkittävät huilistit, kuten Felix Renggli, Andrea Lieberknecht ja Pierre Dumail. Hellerhoff on työskennellyt uransa aikana mm. Baijerin radion sinfoniaorkesterissa, Münchenin sinfoniaorkesterissa ja Turun filharmoninen orkesterissa. Orkesterityönsä lisäksi Hellerhoff nauttii opettamisesta Palmgren-konservatoriossa.
MAGDALENA BÜCHERT
Magdalena Büchert (synt. 1982 Saksa) aloitti Pori Sinfoniettassa vuonna 2012. Büchert on työskennellyt avustajatehtävissä Suomessa Avanti-kamariorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Ulkomailla Büchert on työskennellyt mm. Odense Symfoniorkesterissa, Esbjerg Ensemblessä, Malmö Symfoniorkesterissa, Aarhus Symfoniorkesterissa, Danish National Chamber Orchestrassa ja Concerto Copenhagenissa. Opiskellessaan Musikhochschule Karlsruhessa Büchert teki vaihto-opintonsa Royal Danish Academy of Musicissa Kööpenhaminassa ja opiskeli siellä sittemmin maisteriopintonsa sekä erikoistumisopintonsa barokkiselloon.
Konsertti esitetään Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla.
Konsertti on katsottavissa tallenteena myös jälkeenpäin.