Kilpailijat ja ystävykset -verkkokäsiohjelma

Pori Sinfonietta – Kilpailijat ja ystävykset 13.3. klo 15 – verkkokäsiohjelma

Porin kaupunginorkesterin Kilpailijat ja ystävykset -konsertti esitetään maksuttomana verkossa orkesterin YouTube-kanavalla lauantaina kello 15 alkaen.

Kilpailijat ja ystävykset -verkkokäsiohjelma

Verkkokonsertti striimataan Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla. Katsottavissa myös tallenteena. Striimauksen tekniikasta vastaavat Porin kaupungin videotuki ja Äänirasia.

KONSERTTIOHJELMA

J. S. Bach, soit. Jukka-Pekka Lehto: Kaanonit teoksesta “Ein musikalisches Opfer”
Nro 1 Canon a 2 cancrizans
Nro 2 Canon a 2
Nro 4 Canon a 2 per augmentationem, contrario motu
Nro 6 Fuga canonica in epidiapente
Nro 8 Canon perpetuus
Nro 9 Canon a 2, quarendo invenietis    
Nro 10 Canon a 4

Georg Philipp Telemann: Osia sarjasta a-molli huilulle ja jousille
solisti: Jukka-Pekka Lehto, huilu
I Ouverture
III Air à l’Italien
IV Menuet II
V Réjouissance

 

TEOSESITTELYT

Konsertin nimi Kilpailijat ja ystävykset kuvaa Johann Sebastian Bachin (1685–1750) ja Georg Philipp Telemannin (1681–1767) välistä suhdetta: molemmat olivat oman aikansa saksalaisten säveltäjien huippukastia.

Bach teki suurimman elämäntyönsä ja isoimmat teoksensa ollessaan virassa Leipzigin Tuomas-kirkossa. Hän tuli valituksi virkaan vasta kolmannelta sijalta: Telemann kutsuttiin virkaan ensimmäisenä, mutta hän ei voinut tai halunnut jättää silloista työtään Hampurissa.

Omana aikanaan Telemann oli huomattavasti tunnetumpi säveltäjä kuin Bach. Onkin sanottu, että saksalaiset musiikkitieteilijät ja historioitsijat olisivat kostaneet Telemannille sen, että hänellä oli aikanaan asiat Hampurissa liiankin hyvin, oikeastaan niin hyvin kuin tuona aikana muusikolla voi olla. Bach puolestaan joutui taistelemaan Tuomas-kirkossa kaikesta, opetuksesta alkaen, ja hänellä oli hirvittävä määrä töitä. On kirjoitettu, että Bach tuli petetyksi, että hänelle oli luvattu enemmän kuin mitä työ todellisuudessa oli. Toki ajasta Leipzigissä jäi hyvät hedelmät. Pitääkö musiikkihistorioitsijoiden kosto sitten paikkansa? Tänä päivänä lähes kaikki tuntevat Bachin, mutta vain murto-osa Telemannin.

Bach ja Telemann olivat myös ystävykset. Bach arvosti Telemannia suuresti ja esitti tämän tämän teoksia Leipzigissa. Telemann oli Bachin pojan Carl Philipp Emanuelin kummisetä. Lieneekö nimi Philipp peräisin juuri kummisedältä? Säveltäjäsuuruuksien välillä oli siis myös todellista arvostusta ja läheisyyttä.

J. S. Bach, soit. Jukka-Pekka Lehto: Kaanonit teoksesta “Ein musikalisches Opfer” 

“Ein musikalisches Opfer” on musiikillinen uhrilahja. Bach kirjoitti sen preussin kuninkaalle Frederik suurelle vuonna 1747 eli säveltäjän viimeisimpinä elinvuosina. Bachin poika Carl Philipp Emmanuel oli töissä Frederik suuren hovissa ja isä Bach sai kutsun vastaanotolle. Kuningas antoi teeman, josta Bach siellä ollessaan ensin improvisoi fuugan ja myöhemmin kirjoitti laajan teossarjan, joka sisältää kaksi laajaa ricercaria, kymmenen kaanonia ja triosonaatin.

Kaanon on yksinkertaisimmillaan saman melodian soittamista: joku aloittaa, toinen liittyy mukaan, musiikki kulkee limittäin ja lomittain. Bachin kaanoneissa on käytetty hyväksi kaikki mahdolliset käännökset ja väännökset: on peilikaanoneita ja rapuliikettä, jolloin toinen soittaa teeman alusta loppuun ja toinen lopusta alkuun.

Kaanonit ovat hämmästyttävät siksi, ettei niitä ole kirjoitettu erityisesti millekään soittimelle, vaan ne ovat enemmänkin teoreettinen opinnäyte: Bach näyttää, millä tavalla voidaan käsitellä aihetta kaanon. Ne on kirjoitettu äärimmäisen vaikean näköisesti, sillä ne eivät sisällä partituuria. Alkuperäinen nuotti on kuin salatiedettä, joka pitää osata ratkoa – ja kaikeksi onneksi kustantaja on niin tehnytkin.

Koska alkuperäistä instrumentaatiota ei ole olemassa, ei ole rajaa sille, mitä kaikkea teoksen kanssa voi tehdä. Pori Sinfoniettan huilun varaäänenjohtaja Jukka-Pekka Lehto on soitintanut teoksen Pori Sinfoniettalle. Hänen soitinnuksessaan on mukana alttosaksofoni, bassoklarinetti ja marimba. Lehto halusi tuoda teokseen nykyinstrumentteja, joita ei ollut Bachin elinaikana käytössä. Hän uskoo vahvasti, ettei Bach laittaisi ollenkaan pahakseen nykyversioita – päinvastoin. 

Muusikot
Lucia Hellerhoff, huilu
Saara Kemppi, oboe
Giacomo Angeli, alttosaksofoni
Paolo Poma, kalrinetti
Mika Kojo, klarinetti
Antti Pakkanen, fagotti
Tommi Kolunen, trumpetti
Mads Büchert, marimba
 

Georg Philipp Telemann: Osia sarjasta a-molli huilulle ja jousille

Kun selailee Telemannin huilusarjan kommentointia verkossa, on nopeasti selvää, että teos on varsin pidetty. ”Lempiteokseni jo 46 vuoden ajan.” ”Edelleen parasta Telemannin tuotannosta.” ”Niin vaivatonta. Vaatii paljon vaivaa kuulostaa näin vaivattomalta. Klassisesti täydellistä.”

Barokkisarja pohjautuu sen ajan kansantansseihin. Kilpailijat ja ystävykset -konsertissa kuullaan osista neljä: I Ouverture, III Air à l’Italien, IV Menuet II ja V Réjouissance.

Niin kuin osien nimetkin jo saattavat paljastaa, kyseessä on niin kutsuttu ranskalainen sarja. Teos on verrattavissa Bachin orkesterisarjaan h-molli, jonka viimeinen osa Badinerie on ainakin korvakuulolta suurimmalle osalle tuttu. Bachin h-mollia ja Telemannin a-mollia voisi rinnastaa kilpaileviksi teoksiksi: niissä on samankaltaisuutta, mutta ne ovat kuitenkin vahvasti tekijöidensä näköiset, kuuloiset.

Telemannille oli tyypillistä ottaa vaikutteita vapaasti ihan kaikkialta. Hän oli sitä mieltä, että musiikki kuuluu kaikille, eikä säveltämisessä pidä juuttua kategorisointeihin. Esimerkiksi osa Air à l’Italien on hyvin oopperamainen, kuin laulumusiikkia. Koko teos pursuaa tanssivia rytmejä ja mielenkiintosia sointivärejä sekä tyylejä.

Teos on alunperin sävelletty nokkahuilulle, mutta sitä on kautta aikojen soitettu erilaisilla huiluilla, kuten barokkihuilulla ja modernilla huilulla. Moderni huilu, yllättävää kyllä, tuo teoksen soittamiseen uudenlaisia vaikeuksia: huilun läpät eli ”koneisto” laittaa vastaan eri tavalla kuin pelkin sormin soitettava nokkahuilu. Moderni huilu pakkaa hidastamaan esimerkiksi joidenkin teoksen sointusarjojen soittamista. 

Muusikot
Jukka-Pekka Lehto, huilusolisti
Ion Buinovschi, viulu
Marja From, viulu
Titel Iacovache-Pana, viulu
Eri Itoh, viulu
Kari Lilja, viulu
Stefan Kavén, viulu
Hokto Sorsa, viulu
Anna Hoffström, viulu
Beata Sibielak, viulu
Kei Ito, alttoviulu
Yuki Kodama, alttoviulu
Timo Sirén, alttoviulu
Saija Jakovaara, sello
Magdalena Büchert, sello
Eila Saikkonen, kontrabasso
Tomi Pietikäinen, kontrabasso
 

KATSO KONSERTTI YOUTUBESSA

 


Kilpailijat ja ystävykset -verkkokäsiohjelma