Tarmo Peltokoski istuu mustavalkokuvassa flyygelin päällä.

Pori Sinfonietta: Musica Dolorosa 11.2.2021 klo 19 – Verkkokäsiohjelma

Porin kaupunginorkesterin Musica Dolorosa -sinfoniakonsertti esitetään maksuttomana verkossa orkesterin YouTube-kanavalla torstaina kello 19 alkaen. Katsottavissa ainoastaan suorana.

Tarmo Peltokoski istuu mustavalkokuvassa flyygelin päällä.

Musica Dolorosa
To 11.2. klo 19 YouTube
Maksuton livestriimaus

Tarmo Peltokoski, kapellimestari & piano

Konsertti esitetään Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla ja on katsottavissa vain suorana.

Striimauksen kuvaa Porin kaupungin videotuki. Äänen striimauksesta vastaa Äänirasia.

Verkkokäsiohjelman sisältö:
– Konserttiohjelma
– Teosesittelyt
– Kapellimestarin esittely
– Pori Sinfoniettan tämän konsertin kokoonpano
 

KONSERTTIOHJELMA

Peteris Vasks: Musica Dolorosa

Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 1 op. 15 C-duuri
I Allegro con brio
II Largo
III Rondo: Allegro scherzando
Ensimmäisen osan kadenssin pohjana Peltokoski käyttää 13-vuotiaana kirjoittamaansa kadenssia ja improvisoi sen päälle.

Dmitri Šostakovitš (sov. Rudolf Barshai): Kamarisinfonia c-molli op. 110a
I Largo
II Allegro molto
III Allegretto
IV Largo
V Largo

Peteris Vasks (s. 1946): Musica Dolorosa (1983)

Latvialaissäveltäjä Peteris Vasksin musiikki on tyyliltään jossakin Arvo Pärtin, Henryk Góreckin sekä Witold Lutoslawskin välimaastossa. Rauhallisten harmonioiden ja pistävien dissonanssien rajapinnoilla muuntuvat sointikudokset sekä pohdiskelevuus leimaavat Vasksin sävellyksiä.

Yllä mainittuja piirteitä kuulee myös teoksessa Musica Dolorosa. Vasks sävelsi sen siskonsa muistolle. Musica Dolorosa kannustaa pysähtymään, pohtimaan ja aistimaan.
Teoksessa kuullaan myös Vasksin tavaramerkki: glissandot eli portaattomasti ylös tai alas liukuvat sävelet. Näitä viipyileviä liukuja kuullaan myös esimerkiksi sävellyksissä Cantabile, Distant Light sekä Presence. Glissandot voi kuulla pohjattomuuden tai epävarmuuden ilmentäjinä, mutta portaattomuudessaan ja sävelten välejä kartoittaessaan niissä on myös jotakin kaiken syliinsä sulkevaa. 
 

Ludwig van Beethoven (1770–1827): Pianokonsertto nro 1 op. 15 C-duuri (1795)

Beethovenin pianokonsertto nro 1 valmistui pianokonsertto B-duurin jälkeen (joka siis tunnetaan nykyään numerona 2). Säveltäjä piti C-duurikonsertosta enemmän kuin vanhemmasta teoksesta, ja päätti siksi julkaista sen ensin. Edellä mainitusta syystä johtuen uudempi konsertto on virallisessa listauksessa ensimmäinen. 

Pianokonsertto nro 1 C-duurissa valmistui vuonna 1795, ja lopulliseen muotoonsa Beethoven viimeisteli sen vuonna 1800. Suuria kontrasteja ja musiikillisia yllätyksiä sisältävä teos syntyi osaltaan esittelemään Beethovenin pianistin kykyjä. Teoksen syntyaikoihin Beethovenin suosio oli kasvussa, ja hän oli kysytty esiintyjä ympäri Keski-Eurooppaa. C-duurikonsertossa kuuluu jo Beethovenin omintakeinen, perinteitä hyödyntävä mutta uusia sfäärejä tavoitteleva tyyli.

Ensimmäisen osan kadenssin pohjana Peltokoski käyttää 13-vuotiaana kirjoittamaansa kadenssia ja improvisoi sen päälle.
 

Dmitri Šostakovitš (1906–1975) sov. Rudolf Barshai: Kamarisinfonia op. 110a jousikvartetosta nro 8 (1960)

Dmitri Šostakovitš on yksi 1900-luvun suurista sinfonikoista. Hänen tuotannossaan paikoihn näkyvä sosialistinen realismi on herättänyt intohimoja puolesta ja vastaan. Jälkeenpäin on kuitenkin helppoa olla viisas ja todeta säveltäjän suhteen neuvostovaltioon olleen lähinnä käytännöllinen. ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.”

Kamarisinfonia op. 110a on Rudolf Barshain tekemä jousiorkesterisovitus Šostakovitšin 8. jousikvartetosta. Kvartetto on kirjoitettu heinäkuussa 1960 ”fasismin ja sodan uhrien muistolle”. Teosta dominoi säveltäjän omista nimikirjaimista muodostama motiivi d-es-c-h. Teoksessa on kaikuja säveltäjän aikaisemmista teoksista, muun muassa ensimmäisestä ja viidennestä sinfoniasta.


Tarmo Peltokoski istuu mustavalkokuvassa flyygelin päällä.

TARMO PELTOKOSKI

Pianisti-kapellimestari Tarmo Peltokoski (s. 2000) opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opettajanaan Sakari Oramo, sekä pianonsoittoa Antti Hotin johdolla. Hän on opiskellut orkesterinjohtoa myös mm. Jorma Panulan ja Atso Almilan johdolla, sekä johtanut useita Suomen orkestereita kuten Kuopion, Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereita, Kymi Sinfoniettaa sekä Manilan sinfoniaorkesteria Filippiineillä. Lokakuussa 2020 Tarmo astui ensimmäistä kertaa Radion sinfoniaorkesterin eteen johtamaan Jukka Tiensuun NEMOn.

Pianistina Peltokoski on palkittu useissa valtakunnallisissa kilpailuissa; hän on voittanut Leevi Madetoja -kilpailun 2018 sekä saanut tunnustuspalkinnon ja useita erikoispalkintoja Tampereen pianokilpailussa 2017. Vuonna 2017 hän oli 17-vuotiaana kansainvälisen Maj Lind -kilpailun nuorin osallistuja. Hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sekä Kuopion ja Vaasan kaupunginorkestereiden solistina sekä useilla merkittävillä suomalaisilla musiikkifestivaaleilla, muun muassa PianoEspoo-festivaalilla 2019. Hän kuului valtakunnalliseen Nuorten Pianoakatemiaan vuosina 2013–2019.

Monitaituri myös säveltää, ja Kuopion ja Vaasan kaupunginorkesterit ovat esittäneet hänen sävellyksiään. Hänen erikoisalaansa on myös improvisaatio ja viime aikoina hän on tehnyt aktiivisesti myös musiikkikomediaa: Mäntän musiikkijuhlilla esitettiin kesällä 2018 Tarmon käsikirjoittama ja sovittama Once Upon a Time in Nick’s Café -show, jossa hän myös näytteli pääosaa. Pro Musica -säätiö valitsi Tarmon vuoden nuoreksi muusikoksi 2018.


KONSERTIN KOKOONPANO

I viulu:
Ion Buinovschi
Marja From
Titel Iacovache-Pana
Eri itoh
Kari Lilja
Salla Vanhanen

II viulu:
Stefan Kavén
Hokto Sorsa
Anna Hoffström
Beata Sibielak

Alttoviulu:
Kei Ito
Yuki Kodama
Timo Sirén

Sello:
Saija Jakovaara
Magdalena Büchert
Sakari Kivinen

Kontrabasso:
Eila Saikkonen
Tomi Pietikäinen

Huilu:
Jukka-Pekka Lehto

Oboe:
Saara Kemppi
Heikki Pöyhönen

Klarinetti:
Paolo Poma
Risto Litmanen

Fagotti:
Antti Pakkanen
Oliver Csik

Käyrätorvi:
Tuomas Ruskeepää
Merituuli Hirvonen

Trumpetti:
Tommi Kolunen
Jorma Nurminen

Patarummut:
Mads Büchert

Katso konsertti YouTubessa torstaina 11.2. klo 19 alkaen.


""