Schubertin Oktetto -verkkokäsiohjelma.

Pori Sinfonietta – Schubertin Oktetto la 24.4. kello 15 – verkkokäsiohjelma

Porin kaupunginorkesterin Schubertin Oktetto -verkkokonsertti ensiesitetään lauantaina 24.4. kello 15 alkaen.

Schubertin Oktetto -verkkokäsiohjelma.

Verkkokonsertti on katsottavissa Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla (myös jälkikäteen). Tekniikasta vastaa Porin kaupungin videotuki.
 

KONSERTTIOHJELMA
 
Franz Schubert: Oktetto F-duuri D. 803

I Adagio – Allegro – Più allegro
II Adagio
III Allegro vivace – Trio – Allegro vivace
IV Andante – variations. Un poco più mosso – Più lento
V Menuetto. Allegretto – Trio – Menuetto – Coda
VI Andante molto – Allegro – Andante molto – Allegro molto


 

TEOKSESTA

Franz Schubert (1797-1828): Oktetto F-duuri, D. 803 (1824)

Henry Purcell, Franz Schubert, Georges Bizet, Hugo Distler, Jimi Hendrix… mitä kaikkea he olisivatkaan saaneet aikaan, elleivät olisi kuolleet niin nuorena? Siinäpä kysymys joka tuskin lakkaa kiinnostamasta ihmisiä niin kauan, kuin musiikkia jossain muodossa on olemassa.

Schubertilla oli erityinen kiire, sillä hänen täytyi tietää kuolevansa saatuaan tiedon syfiliksestä jo vuosia ennen loppua. Viimeisimpien tietojen mukaan Schubert tosin ei ehkä menehtynytkään kuppaan vaan johonkin kulkutautiin, ehkä koleraan tai lavantautiin, mutta elämän lyhyys, kaiken katoavuus oli hänellä jo varhain tiedossa.

Joidenkin tietojen mukaan, muun muassa yhtenevän soitinvalinnan perusteella, amatööriklarinetisti ja filantrooppi kreivi Ferdinand von Troyerin (1780-1851) oletetaan tilanneen Schubertilta okteton konserttikäyttöön Beethovenin vuodelta 1799 peräisin olevan septeton pariksi. Kyseessä on joka tapauksessa Schubertin kestoltaan laajin instrumenttiteos.

Luontaisen sinfonisen muovaustaitonsa mukaisesti Schubert hyödynsi samaa temaattista materiaalia muutamassa jousikvartetossa kuin oktetossa. Ne kaikki on kirjoitettu hyvin lyhyen ajan mittaan valtaisassa luomispuuskassa.

Siinä missä J. S. Bachin uusi elämä alkoi Mendelssohnin organisoimassa ja johtamassa Matteus-passion esityksessä 1829, Schubertin monet verrattomat kamarimusiikkiteokset pääsivät esiin Johann Hellmesbergerin (1828-93) kamarikonserteissa Wienissä 1860-luvulla, jolloin myös säveltäjän useita kvartettoja kantaesitettiin. Samaan esitysryppääseen kuuluu myös kahdeksas, ns. Keskeneräinen sinfonia.

Schubert ei siis itse tiettävästi koskaan kuullut mittavinta kamarimusiikkiteostaan esitettävän. Diabelli julkaisi sen nuotit kokonaisuudessaan vasta 1853.

Matti Lehtonen
 

KATSO KONSERTTI YOUTUBESSA TAI UPOTUKSESTA ALLA

MUUSIKOT

Stefan Kavén, II viulun äänenjohtaja

Stefan Kavén aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Tukholmassa Nackan musiikkikoulussa ja oli myös jonkin aikaa tunnetun viuluvirtuoosi Emil Dekovin yksityisoppilaana. Kavén jatkoi Södra Latinin musiikkilukiossa muusikkolinjalla, jonka jälkeen muutti Suomeen jatkaakseen opintoja Turun ammattikorkeakoulussa. Opiskeluaikana Kavén soitti viulua monissa teattereissa, kuten Samppalinnan Kesäteatterissa, Turun Kaupunginteatterissa ja Åbo Svenska Teaternissa. Kavén työskenteli sinfoniaorkestereissa freelancerina (mm. Turun kaupunginorkesteri ja Hämeenlinnan orkesteri) ennen kuin aloitti Pori Sinfoniettassa.
 

Beata Sibielak, II viulisti

Beata Sibielak aloitti viulunsoiton kuusivuotiaana Puolassa. Hänen sivusoittimenaan oli piano. Musiikkilukion jälkeen Sibielak aloitti opiskelun Katowicen Karol Szymanowski -musiikkiakatemiassa. Yksi hienoimmista kokemuksista oli soittaa Akademian kamarimusiikkiorkesterissa, jonka kanssa Sibielak pääsin esiintymään mm. Bayreuthin musiikkifestivaaleille. Sibielak aloitti Pori Sinfoniettan viulistina valmistuttuaan musiikkiakatemiasta.
 

Yuki Kodama, alttoviulun varaäänenjohtaja

Yuki Kodama aloitti Pori Sinfoniettan alttoviulun varaäänenjohtajana keväällä 2019. Kodama ja hänen puolisonsa Kei Ito, Pori Sinfoniettan alttoviulun äänenjohtaja, aloittivat työssä yhtä aikaa. Japanilaislähtöinen Kodama pitää eurooppalaisesta lähestymisestä musiikkiin: Japanissa opetus ja opettajat ovat korkeatasoisia, mutta Kodaman mielestä Euroopassa soittajilla on enemmän taitoa ilmaisuun. Kun Japanissa korostui, ettei virheitä saisi tehdä, täällä voi soittaa vapaammin. Kodama aloitti alttoviulun soiton jo hyvin varhain ja on opiskellut musiikkia muun muassa Tokiossa.
 

Magdalena Büchert, sellon varaäänenjohtaja

Magdalena Büchert aloitti Pori Sinfoniettassa vuonna 2012. Büchert on työskennellyt avustajatehtävissä Suomessa Avanti-kamariorkesterin ja Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Ulkomailla Büchert on työskennellyt mm. Odense Symfoniorkesterissa, Esbjerg Ensemblessä, Malmö Symfoniorkesterissa, Aarhus Symfoniorkesterissa, Danish National Chamber Orchestrassa ja Concerto Copenhagenissa. Opiskellessaan Musikhochschule Karlsruhessa Büchert teki vaihto-opintonsa Royal Danish Academy of Musicissa Kööpenhaminassa ja opiskeli siellä sittemmin maisteriopintonsa sekä erikoistumisopintonsa barokkiselloon.

Eila Saikkonen, kontrabasson äänenjohtaja

Eila Saikkonen aloitti työt Pori Sinfoniettassa lokakuussa 2007. Sitä ennen hän asui, opiskeli ja keikkaili pääosin Helsingissä, mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion Sinfoniaorkesterissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Saikkonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja valmistui musiikin maisteriksi toukokuussa 2008. Vaihto-oppilasvuoden (2004-05) hän opiskeli Sveitsin saksankielisellä alueella Zürichin lähellä Winterthurissa ja vuoden 1998-99 kontrabassonsoittoa yksityisesti Berliinissä. Orkesterityön rinnalla on aina työ- ja opiskelu-uran aikana kulkenut myös kontrabassonsoiton opettaminen. Pääkaupunkiseudulla Saikkonen opetti pääasiassa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa, mutta myös Keravalla ja Hyvinkäällä. Satakunnassa hänellä on ollut näiden vuosien aikana oppilaita pääasiassa Palmgren-konservatoriossa, mutta myös Rauman ja Huittisten musiikkiopistoissa.
 

Paolo Poma, klarinetin äänenjohtaja

Paolo Poman musiikkiopinnot veivät nuorta muusikkoa ympäri Eurooppaa. Italiassa ja Ranskassa Poma opiskeli monissa tärkeissä konservatorioissa ja musiikki-instituuteissa (mm. Turin Conservatory, Milan Conservatory ja the ENMP of Paris). Hän on soittanut useiden arvostettujen orkestereiden kanssa (mm. Teatro Regio di Torino, Accademia alla Scala di Milano, Orchestre National de France, Orchestre Nouvelle Europe ja Opera de Saint Etienne). Poma on kiinnostunut musiikissa erityisesti myös kokeellisista yhteistöistä. Paolo Poma voitti Pori Sinfoniettan klarinetin äänenjohtajan koesoiton huhtikuussa 2019 ja aloitti työssä syyskauden 2019 alussa.
 

Antti Pakkanen, fagotin äänenjohtaja

Pori Sinfoniettan fagotin äänenjohtaja Antti Pakkanen aloitti soitto-opinnot viisivuotiaana ensin viululla Porin musiikkiopistossa. Hän vaihtoi pääinstrumentiksi fagotin 16-vuotiaana, kun musiikkiopisto hankki ensimmäisen fagotin ja oli jo siinä vaiheessa suunnitellut puupuhaltimeen vaihtamista. Pakkanen on ollut Milan Turcovicin ja Lazlo Haran mestarikursseilla ja opiskellut röörien tekemistä Asger Svendsenin johdolla Kööpenhaminassa. Porin kaupunginorkesterissa Pakkanen aloitti vuonna 1989, mutta sen jälkeen hän opiskeli fagotinsoittoa vielä Itävallassa Wienin musiikkikorkeakoulussa. Fagotin äänenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2005. Pakkanen on myös opettanut Porin Palmgren-konservatoriossa ja Rauman musiikkiopistossa.
 

Tuomas Ruskeepää, käyrätorven äänenjohtaja

Tuomas ruskeepää aloitti torvensoiton kymmenvuotiaana isänsä johdolla, joka soitti tuolloin käyrätorvea Kaartin soittokunnassa. Ruskeepää on opiskellut Espoon musiikkiopistossa Pasi Pihlajan oppilaana, Sibelius-lukiossa ja ammattiopintoja Esa Tapanin johdolla silloisessa Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiassa. Vuonna 2001 Ruskeepää aloitti opinnot orkesterisoitinten osastolla Sibelius-Akatemiassa Erja Joukamo-Ampujan johdolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui vuonna 2010. Ennen Pori Sinfoniettassa aloittamista Ruskeepää kerrytti kokemusta oppilaitosproduktioiden lisäksi kokemuksia muun muassa Ylioppilaskunnan soittajissa Helsingissä, Sinfoniaorkesteri Vivossa, Aholansaari Sinfoniettassa, Helsingin opiskelijaoopperassa, Mahler-Akatemiassa Italian Bolzanossa sekä Kyproksen nuoriso-orkesterissa. Ruskeepää on työskennellyt myös Helsingin Poliisisoittokunnassa ja osallistunut mestarikursseille mm. Lieksan Vaskiviikoilla, Uudenkaupungin Crusell-viikolla ja Blekinge International Brass Academyssa Ruotsin Karlskronassa.
 


Schubertin Oktetto -verkkokäsiohjelma.