Pori Sinfonietta – Tähdet tuikkivat la 29.5. klo 15 – verkkokäsiohjelma
Porin kaupunginorkesterin Tähdet tuikkivat -verkkokonsertti ensiesitetään lauantaina 29.5. kello 15 alkaen.
Verkkokonsertti on katsottavissa Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla (myös jälkikäteen 6.6. asti). Tekniikasta vastaa Porin kaupungin videotuki.
KONSERTTIOHJELMA
Antonín Dvořák: Jousikvintetto nro 1 a-molli op. 1 B. 7
I Adagio — Allegro ma non troppo
II Lento
III Finale. Allegro con brio
Selim Palmgren, soit. Ion Buinovschi: Kolmikohtauksinen Nokturno op. 72: nro 1, Tähdet tuikkivat
Antonín Dvořák: Jousikvintetto nro 3 Es-duuri op. 97 B. 180
I Allegro non tanto
II Allegro vivo
III Larghetto
IV Finale. Allegro giusto
TEOKSISTA
Tähdet tuikkivat on Selim Palmgrenin (1878–1951) Kolmikohtauksisen nokturnon ensimmäinen osa. Yötunnelmia tavoitteleva pianoteos valmistui vuonna 1922. Tähdet tuikkivat -musiikin maalailevat, kimaltelevat sävelvirrat luovat rauhoittavan mutta aistikkaan kuulokuvan. Kolmikohtauksinen nokturno on impressionismista ja romantiikasta ammentava viehättävä kokonaisuus, jonka ”kohtaukset” toimivat myös mainiosti itsenäisinä esityskappaleina.
Palmgren kiersi maailmaa esiintyjänä ja sävellyksen opettajana ja päätyi muun muassa Yhdysvaltoihin. Pohjois-Amerikkaan työn perässä reissasi myös tšekkisäveltäjä Antonín Dvorák (1841–1904). Hän aloitti syksyllä 1892 New Yorkin National Conservatoryn johtajana.
Vuoden 1893 kesällä Dvorák vietti lomaansa ja teki sävellystöitä pienessä Spillvillen kaupungissa Iowassa. Kaupungin tšekkiläisyhteisö tarjosi säveltäjälle palan kotiseutua vieraan maan keskellä, ja Spillvillessä Dvorák muun muassa viimeisteli yhdeksännen sinfoniansa, lisänimeltään ”Uudesta maailmasta”.
Jousikvintetto nro 3 op. 97 valmistui Spillvillessä elokuussa 1893. Mittavan ja rönsyilevän teoksen melodioissa ja rytmeissä on kuultu Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöjen musiikkien vaikutteita. Kvinteton lopussa Dvorák puristaa sävellyksestään beethoveniaanisesti kaikki mehut irti.
Vuolas ja romanttinen jousikvintetto nro 1 op. 1 on vuodelta 1861, ja se esitettiin ensimmäisen kerran vasta seitsemäntoista vuotta Dvorákin kuoleman jälkeen. Jousikvintetto nro 3:n tapaan tämäkin teos soljuu eteenpäin polveilevan melodisesti ja on varhainen esimerkki Dvorákin ominaisesta tyylistä.
Matti Mustonen
PALMGREN-KVINTETTI
Stefan Kavén, II viulun äänenjohtaja
Stefan Kavén aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Tukholmassa Nackan musiikkikoulussa ja oli myös jonkin aikaa tunnetun viuluvirtuoosi Emil Dekovin yksityisoppilaana. Kavén jatkoi Södra Latinin musiikkilukiossa muusikkolinjalla, jonka jälkeen muutti Suomeen jatkaakseen opintoja Turun ammattikorkeakoulussa. Opiskeluaikana Kavén soitti viulua monissa teattereissa, kuten Samppalinnan Kesäteatterissa, Turun Kaupunginteatterissa ja Åbo Svenska Teaternissa. Kavén työskenteli sinfoniaorkestereissa freelancerina (mm. Turun kaupunginorkesteri ja Hämeenlinnan orkesteri) ennen kuin aloitti Pori Sinfoniettassa.
Ion Buinovschi, konserttimestari
Ion Buinovschi aloitti Pori Sinfoniettan konserttimestarina vuonna 2007. Ura orkesterimuusikkona alkoi Moldovan nuoriso-orkesterissa vuonna 1992 (I konserttimestari). Buinovschi soitti Philarmonie der Nationen -orkesterissa Saksassa vuodet 1996–1999 ja Haddonfield Symphonyssa Yhdysvalloissa vuodet 1999–2001. Suomeen Buinovschi muutti vuonna 2003 ja työskenteli alkuun Oulun kaupunginorkesterissa. Buinovschi soitti Turun Filharmonisessa orkesterissa vuodet 2004–2007. Buinovschi on Palmgren-kvartetin perustajajäsen. Hän on opettanut viulunsoittoa Palmgren-konservatoriolla vuodesta 2016.
Kei Ito, alttoviulun äänenjohtaja
Japanilainen alttoviulisti Kei Ito aloitti musiikinopinnot nelivuotiaana viulunsoitolla. Hän vaihtoi instrumentin alttoviuluun ollessaan 17-vuotias. Ito opiskeli musiikin kandidaatin tutkintonsa ja ensimmäisen maisterintutkintonsa Japanissa. Valmistumisensa jälkeen Ito soitti freelancer-muusikkona Japanissa useissa eri sinfoniaorkestereissa ja kamarikokoonpanoissa. Hän opiskeli toisen maisterintutkinnon Sveitsissä Lausannessa Alexander Zemtsovin johdolla, jonka jälkeen hänet valittiin Pori Sinfoniettan alttoviulun äänenjohtajaksi. Ito aloitti Porissa elokuussa 2019. Pori Sinfoniettan alttoviulun varaäänenjohtajana aloitti Iton kanssa samaan aikaan tämän puoliso Yuki Kodama. Ito soitti syksyllä 2020 Pori Sinfoniettan solistina Virtuoottista loistoa -konsertissa.
Yuki Kodama, alttoviulun varaäänenjohtaja
Yuki Kodama aloitti Pori Sinfoniettan alttoviulun varaäänenjohtajana keväällä 2019. Kodama ja hänen puolisonsa Kei Ito, Pori Sinfoniettan alttoviulun äänenjohtaja, aloittivat työssä yhtä aikaa. Japanilaislähtöinen Kodama pitää eurooppalaisesta lähestymisestä musiikkiin: Japanissa opetus ja opettajat ovat korkeatasoisia, mutta Kodaman mielestä Euroopassa soittajilla on enemmän taitoa ilmaisuun. Kun Japanissa korostui, ettei virheitä saisi tehdä, täällä voi soittaa vapaammin. Kodama aloitti alttoviulun soiton jo hyvin varhain ja on opiskellut musiikkia muun muassa Tokiossa.
Béla Bánfalvi, soolosello
Béla Bánfalvi (synt. 1984 Unkarissa) aloitti Pori Sinfoniettan soolosellistinä helmikuussa 2019. Sitä ennen hän työskenteli vuoden soolosellistinä Unkarin oopperatalossa ja sitä edeltävät kolme vuotta Danube Symphony Orchestrassa. Bánfalvi opiskeli Saksassa ja valmistui maisteriksi Nürnbergin musiikikorkeakoulusta. Sitä ennen hän suoritti sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon sellonsoittamisesta ja opettamisesta Liszt Akatemiassa Budapestissa. Bánfalvi on konsertoinut kansainvälisesti Unkarin kamariorkesterin kanssa niin soolosellistinä kuin solistina. Porissa Bánfalvi soitti Palmgren-kvartetin jäsenenä ensimmäisen konsertin uudelleen perustetulla kokoonpanolla joulukuussa 2019.