""

Pori Sinfonietta: Tango del Ángel 18.2.2021 klo 19 – Verkkokäsiohjelma

Porin kaupunginorkesterin Tango del Ángel -sinfoniakonsertti esitetään maksuttomana verkossa orkesterin YouTube-kanavalla torstaina kello 19 alkaen. Katsottavissa ainoastaan suorana.

""

Tango del Ángel
To 18.2. klo 19 YouTube

Maksuton verkkokonsertti

Henrik Sandås, bandoneon & joht.
Katja Koukkula & Jussi Väänänen, tanssi

Konsertti esitetään Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla ja on katsottavissa vain suorana.
Striimauksen tekevät yhteistyössä Porin kaupungin videotuki ja Äänirasia. 

KONSERTTIOHJELMA

Astor Piazzolla (1921-1992) / ork. Henrik Sandås:

Tango del Ángel

Introduccion al Ángel

Tango Diablo

Milonga del Ángel
 

Joaqín Mora / sov. Astor Piazzolla: En las sombras (”Varjoissa”) 
 

Astor Piazzolla (1921-1992) / ork. Henrik Sandås:

La muerte del Ángel

Romance del Diablo

Vayamos al Diablo

Resurreccion del Ángel

Tristeza de un Doble A

Tango Ballet
1. Prologi
2. Katu
3. Kohtaaminen – unohdus
4. Kabaree
5. Yksinäisyys
6. Finaali
 

Astor Piazzolla (1921-1992) kehitti perinteisen argentiinalaisen tangon pohjalta musiikkityylin, jota hän kutsui tango nuevoksi, uudeksi tangoksi. Tämä Buenos Airesin uusi musiikki oli taiturimainen sekoitus perinteisen tangon eksotiikkaa, romantiikkaa ja monia musiikkityylejä. Tango nuevo eroaa perinteisestä argentiinalaisesta tangosta niin muodon, harmonian kuin rytminkäsittelyn osalta. Piazzolla käytti kontrapunktia, dissonansseja, laajennettuja harmonioita ja teki rohkeita kokeiluja laajemmilla sävellysmuodoilla.

Piazzollan aikaansaama fuusio tangon ja lukuisten länsimaisen taidemusiikin elementtien kanssa oli niin onnistunut, että siitä syntynyt yksilöllinen tyyli pystyi murtamaan nämä vaikutteet ja luomaan jotain täysin uutta. Kontrapunkti, fugatot, harmoniset sekvenssit, ornamentaatio ja toistuvat bassokulut ovat joitain elementtejä, joita Piazzolla on lainannut barokkimusiikista. Jazzharmonian käyttö on myös luonteenomaista lähestulkoon kaikille Piazzollan sävellyksille. Improvisointi on myös tärkeä elementti Piazzollan musiikissa. Improvisatoriset parametrit kumpuavat yhtä paljon perinteisestä tangogenrestä kuin jazzista ja länsimaisesta taidemusiikista. Piazzolla kertoo itse elämänkerrassaan: ”Halusin tangon svengaavan…mutta ei jazzin tavoin, eikä länsimaisen taidemusiikin tavoin. Piazzollan täytyy kuullostaa Piazzollalta”.

Vuonna 1962 näytelmäkirjoittaja ja -ohjaaja Alberto Rodriguez Muñoz (1915-2004) kirjoitti näytelmän nimeltä ”El tango del Ángel” ja pyysi Piazzollaa säveltämään siihen musiikkia. Näytelmän nimi viittaa Piazzollan jo viisi vuotta aikaisemmin säveltämään teokseen ”Tango del Ángel”, joka oli yksi Piazzollan ensimmäisiä tango nuevo -sävellyksiä. Piazzolla sävelsi nyt kappaleet Introduccion al Ángel (Alkusoitto Enkelille), Milonga del Ángel (Enkelin tanssi) ja La Muerte del Ángel (Enkelin kuolema) näytelmämusiikiksi. Kolme vuotta myöhemmin Piazzolla viimeisteli Enkeli-sarjan säveltämällä sen viimeisen osan, Resurreccion del Ángel (Enkelin ylösnousemus).

1960-luvulla Piazzolla sävelsi myös paholais-sarjansa. Katolisen kasvatuksen saanut Piazzolla kertoi haastattelussa: ”Uskon Jumalaan: meissä itsessämme asuu sekä Jumala että Paholainen. Ja, minä olen kristitty – kun pelkään, rukoilen … mutta pelkään ainoastaan matkustaessani lentokoneella.”

Henrik Sandås
 

HENRIK SANDÅS

Henrik Sandås on bandoneontaiteilija, jonka ohjelmistoon mahtuu argentiinalaisen tangon ja tango nuevon ohella barokin musiikkia, uutta taidemusiikkia sekä improvisaatiota. Hänen puhutteleva soittotyylinsä ja tunteelliset tulkinnat ovat herättäneet ihastusta ympäri Eurooppaa, Venäjää ja Etelä-Amerikkaa.  Hän on yksi Suomen kysytyimmistä tango nuevo -spesialisteista ja omistaa nykyisin enemmän ja enemmän aikaansa myös musiikin säveltämiselle, sovittamiselle ja orkestroinnille. Viime vuosina hän on esiintynyt laajalti eri kaupunginorkestereiden solistina “Tango del Ángel” -orkesteriprojektin puitteissa. Sandås on myös kantaesittänyt mm. Max Savikankaan, Timothy Pagen, Øyvind Mælandin, Markku Klamin, Kalle Ylitalon, Kirmo Lintisen, Jukka Linkolan, Matti Laukkasen, Iikka Kotajan ja Kari Ikosen teoksia.

Sandås voitti kansainvälisen Frosini Grand Prix -kilpailun Tukholmassa vuonna 1998 (harmonikka) ja Libertango -kilpailun Lancianossa, Italiassa vuonna 2007 (bandoneon). Hän on esiintynyt Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Unkarissa, Italiassa, Espanjassa, Argentiinassa, Uruguayssa, Latviassa ja Venäjällä orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona eri yhtyeiden kanssa. Hän on esiintynyt mm. Tapiola Sinfonietan, Achenin Oopperan sinfoniaorkesterin (Saksa), UMOn, Solti Kamariorkesterin (Unkari), Turun Filharmonisen orkesterin, Seinäjoen Kaupunginorkesterin, Lappeenrannan Kaupunginorkesterin, Lapin Kamariorkesterin, Suomen Kanssallisoopperan orkesterin, Murmanskin Filharmonisen Orkesterin, Lohjan Kaupunginorkesterin, Mikkelin Orkesterin  sekä Sinfonietta Lentuan solistina. Sandås on myös esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.
 


Katja Koukkula ja Jussi Väänänen tanssimassa tangoa.

Kuva: Sakari Viika

KATJA KOUKKULA JA JUSSI VÄÄNÄNEN

Tanssia, tanssia ja vielä vähän tanssia. Sitä Katja Koukkula ja Jussi Väänänen ovat tehneet jo muutaman vuosikymmenen. Mukaan mahtuu mittavan kilpatanssiuran lisäksi laaja opetus- ja valmennuskokemus tanssiurheilun parissa.

Koukkula ja Väänänen ovat kilpatanssipuolelta 11-kertaiset latinalaistanssien Suomen mestareita, World Games ja EM-finalisteja ja Eurovision Dance Contest voittajia vuonna 2007. He ovat esiintyneet ja opettaneet Suomen lisäksi paljon maailmalla. Teatterin ja nykytanssin puolella tehneet omia kokoillan tanssiteoksia vuodesta 2008, tanssielokuvan, koreografioita Kansallisoopperalle ja useille kaupunginteattereille sekä toimineet tanssijoina lukuisten suomalaisten koregrafien teoksissa.
 

PORI SINFONIETTA – KONSERTIN KOKOONPANO

I viulu:
Ion Buinovschi
Marja From
Eri itoh
Kari Lilja
Salla Vanhanen

II viulu:
Stefan Kavén
Hokto Sorsa
Anna Hoffström
Beata Sibielak

Alttoviulu:
Kei Ito
Yuki Kodama
Timo Sirén

Sello:
Saija Jakovaara
Magdalena Büchert

Kontrabasso:
Eila Saikkonen
Jouni Hokkanen

Huilu:
Lucia Hellerhoff
Seppo Planman

Oboe:
Saara Kemppi
Panu Sivonen

Klarinetti:
Paolo Poma
Risto Litmanen

Fagotti:
Antti Pakkanen
Oliver Csik

Käyrätorvi:
Tuomas Ruskeepää
Merituuli Hirvonen

Trumpetti:
Tommi Kolunen
Katri Tuominen

Patarummut:
Mads Büchert

Katso konsertti YouTubessa torstaina 11.2. klo 19 alkaen.
 


""