Pori Sinfoniettan jousikvartetti tarkastelee rakkautta erilaisista kulmista kevätkauden viimeisessä kamarikonsertissa
Rosamunde-kamarikonsertissa Porin raatihuoneella lauantaina 13.4. kuullaan Franz Schubertin jousikvartetto nro 13 ”Rosamunde”, Pori Sinfoniettan alttoviulistin Timo Sirénin sävellys La Tristesse Sarajevo-sarjasta sekä Hugo Wolfin Italialainen serenadi.
– Koko konserttiin liittyy vahvasti rakkaus, rakkauden monet puolet. Ajattelimme, että teema sopii hyvin kevääseen, orkesterin konserttimestari Ion Buinovschi aloittaa.
Hän soittaa Pori Sinfoniettan kevään 2019 kamari-sarjan viimeisessä konsertissa yhdessä viulisti Hokto Sorsan, alttoviulisti Timo Sirénin ja sellisti Saija Jakovaara-Mäkelän kanssa.
Aperitiivi Schubertille
Konsertin avaa Pori Sinfoniettan alttoviulistin Timo Sirénin säveltämän kuusiosaisen Sarajevo-sarjan neljäs osa La Tristesse.
Sirén sävelsi sarjan Jugoslavian hajotessa. Teos on sävelletty Admiran ja Boskon, Sarajevon Romeon ja Julian surullisen tapauksen muistoksi.
– Sota järkytti silloin aikanaan. Meidän Euroopassa piti olla kaikki hyvin – ja sitten aletaan sotia. Nuori taiteilijapersoona reagoi siihen vahvasti. Sarjan kirjoitin pöytälaatikkoon vuosina 1994-1995 ja tähän muotoon tein sen vuonna 2013, Sirén kertoo. Pori Sinfonietta on soittanut teossarjaa aiemminkin.
Säveltäjä kuvailee sarjan neljännestä osasta kumpuavan surun ja haikeuden lisäksi romantiikkaa.
– Teoksessa ei korosteta sotaa, vaan enemmänkin rakkaustarinaa siellä taustalla. Teos rauhoittaa tilan konsertin alussa. Se on hauras – kuin arkielämän ja henkimaailman välitila. Tämä on aperitiivi Schubertille.
Rosamundessa esillä Schubertin romanttinen luonne
Franz Schubertin Rosamunde juontuu Helmina von Chézyn näytelmästä Rosamunde Kyproksen prinsessa, johon Schubert sävelsi musiikin. Näytelmä ensiesitettiin Wienin teatterissa 20. joulukuuta 1823. Schubertin jousikvartetto sai kantaesityksensä maaliskuussa 1824.
– Vuosi sitten kuuntelin eri jousikvartettoja ja niistä nousi itselleni kaksi ylitse muiden – Schubertin Tyttö ja kuolema sekä Rosamunde. Molemmissa on surullinen tarina. Musiikki on kaunista ja melankolista. Päädyimme Rosamundeen, sillä Tyttö ja kuolema esitettiin muutama vuosi sitten, Saija Jakovaara-Mäkelä taustoittaa valintaa.
Rosamundessa on kuultavissa Schubertin runollinen ja romanttinen luonne.
Tarina kertoo kuninkaallisista juuristaan tietämättömänä kasvatetusta Rosamundesta, joka yrittää päästä takaisin valtaistuimelle. Rosamunden vanhemmat surmannut nykyinen hallitsija Fulvio yrittää estää Rosamunden aikeet. Rosamundella on apunaan Kreetan prinssi Alfonso, josta on kaavailtu tälle puolisoa. Tarina päättyy niin, että Fulvio kuolee omaan myrkkyynsä, ja Rosamundesta tulee hallitsija.
Serenadi kolmessa päivässä
Konsertin kolmas teos on Hugo Wolfin Italialainen serenadi, jonka hän sävelsi kolmessa päivässä toukokuussa 1887. Hän oli tuolloin 27-vuotias ja alkoi löytää ääntään säveltäjänä. Noina aikoina hän myös sävelsi musiikkia saksalaisromanttisen runoilijan Joseph Eichendorffin teksteihin. Ensimmäinen noista lauluista, Der Soldat I, kertoo sotilaan rakkaudesta linnassa asuvaa neitoa kohtaan – teema on sama kuin serenadissa. Aihe on samankaltainen kuin Eichendorffin Aus dem Leben eines Taugenichts (From the Life of a Ne’er-Do-Well) –romaanissa ja Wolfin aavistellaankin inspiroituneen näistä teoksista.
– Tarvitsimme Rosamundelle vastapainoksi ja kontrastiksi duurissa olevaa iloisempaa ja keveämpää musiikkia. Hagen-kvartetti soitti tämän eräässä Rosamunde-taltioinnissa ja yhdistelmä kuulosti todella hyvältä, Hokto Sorsa kertoo.
—————————————
Kamarikonsertti Rosamunde
La 13.4. klo 15
Porin raatihuone
Pori Sinfoniettan jousikvartetti:
Ion Buinovschi, viulu
Hokto Sorsa, viulu
Timo Sirén, alttoviulu
Saija Jakovaara-Mäkelä, sello
Timo Sirén: Sarajevo-sarja: La Tristesse
Franz Schubert: Jousikvartetto nro 13 a-molli ”Rosamunde”
Hugo Wolf: Italialainen serenadi
Liput: 15 € / kausikortilla 12 € tuntia ennen ovelta tai Pori Sinfoniettan toimistosta (käteismaksu)