Pori Sinfoniettan konsertissa torstaina virtuoottista Stamitzia ja elegantisti kansanomaista Schubertia
Pori Sinfoniettan Virtuoottista loistoa -konsertin johtaa Eugene Tzigane ja alttoviulusolistina on orkesterin alttoviulun äänenjohtaja Kei Ito. Konsertin ohjelmassa ovat Stamitzin Alttoviulukonsertto op. 1 ja Schubertin Sinfonia nro 2. Konsertti järjestetään Promenadisalissa torstaina 19.11. kello 19.
Carl Stamitz (1745-1801) muutti Pariisiin vuonna 1770 ja siellä valmistui muiden muassa Alttoviulukonsertto D-duuri op. 1, jonka sävellystyön Stamitz sai valmiiksi vuoteen 1774 mennessä.
Konsertto on lämminhenkinen ja alttoviulun soivia mahdollisuuksia monipuolisesti tutkaileva teos. Nopeat arpeggiot ja suuret sävelhypyt testaavat solistin taitoja. Solistista virtuoottisuuttaan pääsee esittelemään Pori Sinfoniettan uusi alttoviulun äänenjohtaja Kei Ito, joka aloitti työssään elokuussa 2019. Ito esiintyy ensimmäistä kertaa Pori Sinfoniettan solistina sinfoniakonsertissa.
Konsertin johtaa japanilaissyntyinen yhdysvaltalaiskapellimestari Eugene Tzigane (synt. 1981), joka on haluttu vieras orkesteri- ja oopperalavoille ympäri maailman. Tzigane on viettänyt kuluvan syksyn Suomessa ja johtanut muun muassa Kuopiossa, Oulussa ja Jyväskylässä. Tziganen vierailu Porissa kestää kaksi viikkoa, sillä hän johtaa myös Pori Sinfoniettan ja Sataoopperan ensi viikon yhteistyöproduktion Mozartin matkassa (27.11.).
Gzegorsz Fitelberg -kilpailun voitto vuonna 2007 ja seuraavan vuoden toinen sija Sir Georg Solti -kilpailussa kasvattivat nuoren kapellimestarin mainetta ja johtivat yhteydenottoihin useilta arvostetuilta orkestereilta, kuten Ruotsin kuninkaalliselta oopperalta ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesterilta. Uransa aikana Tzigane on työskennellyt useiden huippumuusikoiden, kuten Mischa Maiskyn ja Alban Gerhardtin kanssa. Tzigane on Juilliardin kasvatti ja suoritti tutkintonsa loppuun Jorma Panulan johdolla Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.
Konsertin toinen teos on Franz Schubertin (1797-1828) Sinfonia nro 2 B-duuri D125. Vuodet 1814 ja 1815 olivat Schubertille merkittävä musiikillinen käännekohta. Vaikka hän oli jo muutaman vuoden kokeillut taitojaan säveltämisen parissa, vuotta 1814 edeltävät teokset eivät millään tavalla ennakoi vuosien 1814–15 luovaa purkausta, joka on länsimaisen musiikin historiassa ainutlaatuinen.
Schubert sävelsi noin 15 kuukauden aikana lähes 150 laulua, joiden joukossa on Gretchen am Spinnraden ja Erlkönigin kaltaisia musiikinhistorian merkkiteoksia, kaksi jousikvartettoa, kaksi messua, peräti neljä Singspieliä eli laulunäytelmää sekä kaksi sinfoniaa.
Toisen sinfonian esikuvana voi löyhästi ottaen pitää Haydnin ja Mozartin myöhäisiä sinfonioita. Myös Rossinin ja Beethovenin vaikutteet ovat tunnistettavissa. Kansanomaisen, mutta elegantisti melodisen sävynsä puolesta Schubertin Sinfoniaa nro 2 voikin pitää säveltäjälleen tyypillisenä, jo sangen kypsän schubertiaanisena teoksena.
Liput konserttiin Ticketmasterista. Konsertin kenraaliharjoitus torstaina 19.11. kello 11 on kaikille avoin.
Virtuoottista loistoa
To 19.11. klo 19 Promenadisali
Eugene Tzigane, kapellimestari
Kei Ito, alttoviulu
Carl Stamitz: Alttoviulukonsertto D-duuri op. 1
Franz Schubert: Sinfonia nro 2 B-duuri D125
Liput: 28/22/8 e Ticketmaster
Kymppikortti-konsertti.
Avoin kenraaliharjoitus torstaina klo 11.
Saavu ajoissa ja huomioi turvavälit.