Jimmy Chiang, Anna Baxter ja Ion Buinovschi Rakkaudella Wienistä -konsertin harjoituksissa

Pori Sinfoniettan konserttiohjelma juhlistaa Beethovenia – vieraina kapellimestari Jimmy Chiang ja sopraano Anna Baxter

Pori Sinfoniettan vieraana on tällä viikolla wieniläinen muusikkopariskunta kapellimestari ja pianisti Jimmy Chiang ja sopraano Anna Baxter. Konserttiohjelmassa on Beethovenin lisäksi Mozartia ja Weberniä.

Jimmy Chiang, Anna Baxter ja Ion Buinovschi Rakkaudella Wienistä -konsertin harjoituksissa

Torstai-iltaisen Rakkaudella Wienistä -konsertin kapellimestari ja pianisti Jimmy Chiang oli Pori Sinfoniettan vieraana viimeksi syksyllä 2018. Sopraano Anna Baxterille esiintyminen Porissa on ensimmäinen.

Jimmy Chiangin musiikkiura alkoi hänen kotikaupungistaan Hongkongista, kun hän esiintyi ensimmäisen kerran konserttipianistina 13-vuotiaana Pan Asia -sinfoniaorkesterin kanssa. Samassa orkesterissa hän toimi sellistinä vuosina 1994–1996 ja vuonna 2008 Chiang aloitti orkesterin pääkapellimestarin tehtävässä. Vuodesta 2013 lähtien Jimmy Chiang on toiminut maailmankuuluun Wienin poikakuoron kapellimestarina.

Syntyjään oklahomalainen Anna Baxter aloitti musiikkiopiskelunsa lapsena pianolla, klarinetilla ja oboella. Baxter myös tanssi balettia yli kymmenen vuotta. Hän opiskeli Tulsan ja Baylorin yliopistoissa ja valmistui maisteriksi lauluopinnoistaan. Hän jatkoi yksityisiä opintoja Wienissä KS Olivera Miljakovicin ja KS Wicus Slabbertin johdolla ja löysi uuden kotinsa sieltä. Hän teki kriitikoiden ja yleisön ylistämän Euroopan debyyttinsä vuonna 2006 La Traviatan Violettana. Vuonna 2007 Baxter voitti Saksan Passaussa järjestettävän kansainvälisen laulukilpailun.

Beethovenin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Rakkaudella Wienistä -konsertin ohjelma  juhlistaa omalta osaltaan tätä merkkivuotta. Myöhemmin orkesterin kevätkaudella Four Seasons -konsertissa 27.2. kuullaan Beethovenin Sinfonia nro 6 ”Pastoraali”.

Torstaina Beethovenin Prometheus-baletista kuullaan valittuja osia kapellimestari Chiangin laatimassa järjestyksessä: alkusoiton ja esittelyn jälkeen osat yksi Poco Adagio, neljätoista Solo della Signora Cassentini, viisi Adagio-Andante quasi Allegretto, kahdeksan Allegro con brio, yhdeksän dagio ja kuusitoista Finale. Allegretto.

Prometheus tilattiin säveltäjältä vuonna 1800. Tilaaja oli italialainen tanssija ja koreografi Salvatore Vigninò, joka oli juuri kokeillut uudenlaisen mimiikkaa, tanssia ja näyttelemistä yhdistävää tanssidraamaa. Beethovenin säveltämä musiikki ei kuitenkaan soveltunut parhaimmalla mahdollisella tavalla tanssijoiden käyttöön, sillä kahtena vuonna järjestettyjen esitysten jälkeen teos katosi teattereista, eikä siitä ole myöhemminkään tehty juuri uusia versioita. Musiikki itsessään on hieno lisä Beethovenin orkesterituotantoon. Orkesterimusiikkina se on varsin varhaista Beethovenia – vuonna 1800 sai ensiesityksensä myös säveltäjän ensimmäinen sinfonia – ja ennakoi monella tapaa tulevia suurteoksia.

Anna Baxter tulkitsee konsertissa Beethovenin konserttiaarian ”Ah! Perfido”.

Beethoven ei kirjoittanut kovin useita laajamuotoisia lauluja, ja oopperoitakin syntyi vain yksi, Fidelio. Beethovenin suppean vokaalituotannon tärkeimpiin kuuluva konserttiaaria Ah! Perfido onkin melko varhainen teos – ja yksi säveltäjänsä ensimmäisiä orkesteriteoksia. Se syntyi vuonna 1796 tšekkiläissyntyiselle aikanaan hyvin kuuluisalle sopraanolle Josepha Duschekille.

Toinen konserttiaaria on Mozartin “Ch’io mi scordi di te – Non temer”. Mozart arvosti suuresti englantilaissopraano Ann Seline ”Nancy” Storacen (1765–1817) tulkintoja. Joulukuussa vuonna 1786 Mozart sai valmiiksi tämän konserttiaarian, joka oli kirjoitettu Storacen esitettäväksi tämän jäähyväiskonsertissa Wienissä.

Konsertin neljäs teos on Webernin Sinfonia op. 21 (1927–1928). Kaksiosainen sinfonia on kiehtova sävellys. Webernin teokset ovat usein lyhyitä ja tiiviitä. Olennainen musiikillinen materiaali on puristettu pointillistisiin hetkiin. Ero myöhäisromantiikan suureellisiin sävellyksiin on selvä. Myös monipuoliset sointivärit ovat keskeisiä.

 

Rakkaudella Wienistä
To 16.1. klo 19 Promenadisali

Jimmy Chiang, kapellimestari & piano
Anna Baxter, sopraano

Anton Webern: Sinfonia op. 21
W.A. Mozart: Konserttiaaria “Ch’io mi scordi di te – Non temer”, K. 505
Ludwig van Beethoven: Konserttiaaria ”Ah! Perfido” op. 65
Ludwig van Beethoven: Prometheus op. 43

Liput: 28 / 22 / 8 € Ticketmasterista.

Kausikorttikonsertti. Kymppikortti voimassa.

Avoin kenraali torstaina 16.1. klo 11 Promenadisali.


Jimmy Chiang, Anna Baxter ja Ion Buinovschi Rakkaudella Wienistä -konsertin harjoituksissa