Pori Sinfoniettan konserttitaltioinnit mukana kuntoutustutkimuksessa
PianoDuo ConFuegon pianistit Maria Männikkö ja Pauli Kari kehittivät videokonseptin, jonka avulla sairaalapotilaat pääsevät VR-lasien kautta keskelle konserttielämystä. Nyt myös Pori Sinfoniettan konserttitaltioinnit ovat osana tutkimusta, jossa selvitetään musiikin vaikutuksia neurologisten potilaiden kuntoutumiseen.
Global Live Stream conserts for hospitals -hankkeen perustajat ja vastaavat tuottajat Pauli Kari ja Maria Männikkö ovat PianoDuo ConFuego, joka on tuttu monelle turkulaiselle Kaskenmäen kotikonserteista. Niitä Kari ja Männikkö ovat järjestäneet vuodesta 2014 lähtien. Joulukuussa 2017 ex-pariskunta soitti kotoaan ensimmäisen suorana sairaalaan lähetettävän virtuaalikonserttinsa.
– Tilanne on kieltämättä erikoinen. Istun tuolissa käytävällä Turun yliopistollisen keskussairaalan kuudennessa kerroksessa. Laitan erikoissilmälasit päähäni ja näen saman tien suoraan Turun Kaskenkadulla sijaitsevan yli satavuotiaan kivitalon asuinhuoneistoon. Saman tekee kaksi potilasta omissa huoneissaan sängyssä maaten, kirjoitti Helsingin Sanomien toimittaja Riitta Koivuranta jutussaan tammikuussa 2018.
Sittemmin Kari ja Männikkö ovat soittaneet ja tuottaneet useita sekä suorana striimattuja että taltioituja konsertteja ja patentoineet konserttikonseptinsa.
Kari toimii Porissa järjestettävän Palmgren-festivaalin tuottajana ja sitä kautta toi VR-projektin Poriin: Palmgren-festivaalin alaiset Pori Sinfoniettan konsertit The River 6.2. ja Views of Life 13.2. on jo taltioitu 360-tekniikalla sairaaloiden kuntoutuskäyttöä varten. Tallenne tehdään myös toukokuun Horisontti-konserttiyhteistyöstä. PianoDuo ConFuego vieraili festivaalin tiimoilta Porissa ja soitti Views of Life -konsertissa Ralf Gothónin pianokonserton kantaesityksen.
Sairaaloiden käyttöön striimattavien ja tallennettavien konserttien taustalla on TYKS:n neurologisella osastolla tehtävä tutkimus, jonka tavoitteena on selvittää musiikin kuuntelun vaikutuksia neurologisten potilaiden kuntoutumisessa ja virtuaalikonserttien hyötyjä kuntoutumisen välineenä. TYKS:n Neurotoimialueen tutkimusryhmää vetää neurologian professori, ylilääkäri Seppo Soinila.
Konseptia on Suomessa laajennettu Helsinkiin ja Tampereelle. VR-konserteille hankittu patenttisuoja on kansainvälinen.
– Konserttia katsellessa potilaalla aktivoituvat samat alueet kuin muusikolla, kuten sormia liikuttavat keskukset, Kari avaa.
Lue lisää:
Yle Areena: Elossa 24h: Musiikki auttaa parantumaan
Global Live Stream concerts for hospitals -Facebook-sivu