Pori Sinfoniettan vieraina virolaiset virtuoosit – Olari Eltsillä ilmiömäinen kyky luoda kekseliäitä ohjelmakokonaisuuksia
Angel’s Share -sinfoniakonsertti soi Promenadisalissa torstaina 10.11. kello 19. Kapellimestarina on Olari Elts ja solistina viulisti Triin Ruubel.
Virolaisen kapellimestarin Olari Eltsin ura lähti nousukiitoon hänen voitettuaan ensimmäisen palkinnon sekä kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 1999 että kansainvälisessä Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa 2000.
Elts aloitti työnsä Viron kansallisen sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina vuonna 2020. Vuodesta 2018 alkaen hän on ollut Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja.
Eltsillä on ilmiömäinen kyky luoda kekseliäitä ja mielenkiintoisia ohjelmakokonaisuuksia, ja hän on saanut siitä uransa aikana paljon kiitosta.
Vaikuttavan teoskokonaisuuden Elts on tuonut myös Poriin: konsertin ohjelmassa on kolme nykysäveltäjän teosta ja Mozartin sinfonia, jonka pääteeman tunnistaa jokainen.
Myös Beethoven on läsnä ohjelman avausteoksessa Absence, joka on syntynyt helsinkiläissyntyisen säveltäjän ja pianistin Magnus Lindbergin (1958-) kynästä. Vuonna 2020 Rotterdamissa kantaesitetty kompakti yhdeksänminuuttinen teos on kirjoitettu Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden innoittamana ja se sai inspiraationsa Beethovenin keskustelukirjoista (Konversationshefte).
Konsertin nimiteos, virolaissäveltäjä Erkki-Sven Tüürin (1959-) Viulukonsertto nro 2 ”Angel’s Share” (2017/2018) asettaa sooloviulun, jouset sekä lyömäsoittimet tiiviiseen yhteistyöhön. Konserton musiikki on alati muuntuvaa, maalailevaa ja paikoitellen räjähtävää. Tüür on taitava luomaan kimaltelevan toismaailmallisia kudoksia, joissa sointivärit pääsevät hyvin esille. Myös Tüürin progetausta pilkahtelee teoksen pyörteissä.
Teoksen solistina soittaa Viron kansallisen sinfoniaorkesterin (ERSO) konserttimestari Triin Ruubel.
Ruubel on esiintynyt solistina Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Koreassa. Hän on soittanut muun muassa Viron festivaaliorkesterin, Riga Sinfoniettan, Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin ja Haydn Orchestra Bolzanon solistina. Ruubelin kiinnostus nykymusiikkiin on johtanut yhteistyöhön Wolfgang Rihmin, Peter Ruzickan, Erkki-Sven Tüürin, Jörg Widmannin ja muiden nykymusiikin säveltäjien kanssa. Nykymusiikilla on tärkeä paikka hänen soolo-ohjelmistossaan.
Väliajan jälkeen ovat vuorossa Valentin Silvestorvin (1937-) The Messenger (1996) ja W. A. Mozartin ( 1756-1791) Sinfonia nro 40 (1788), jotka esitetään kiinni toisissaan attacca, luoden tiiviin vuoropuhelun teosten välille.
Musiikin tulisi olla niin läpinäkyvää, että sen pohja näkyy, ja runous hohtaa tämän läpinäkyvyyden kautta, on ukrainalaissyntyinen Silvestrov kuvaillut teostaan. The Messenger on viipyilevää, vähäeleistä ja pehmeänvoimakasta musiikkia. Hiljaisuutta syleilevät fraasit kietovat meditatiiviseen otteeseensa. Sävellystä kuunnellessa tuntuu, että valtava merkitys on myös kaikella sillä, mitä ei soiteta.
Mozartin sinfoniasta nro 40 on tullut taidemusiikin perusteoksia, ja ainakin sen ensimmäisen osan teeman ovat kuulleet kaikki jossakin kohtaa ja jossain muodossa: konserttisalissa, ohikulkijan viheltämänä, puhelimen soittoäänenä. Mozartin kolmesta viimeisestä sinfoniasta nro 40 on tummasävyisin. Nro 40 on sikäli harvinaisuus Mozartin sinfonioiden joukossa, että sävellys ankkuroituu mollisävellajiin. Mollisinfonioita Mozartilla on ainoastaan kaksi: nro 40 sekä nro 25 (myöskin g-mollissa).
Ennen konserttia Promenadikeskuksen aulassa soi Palmgren-konservatorion järjestämä aulasoitto kello 18.30 alkaen.
Angel’s Share
To 10.11. klo 19 Promenadisali
Olari Elts, kapellimestari
Triin Ruubel, viulu
Magnus Lindberg: Absence
Erkki-Sven Tüür: Viulukonsertto nro 2 ”Angel’s Share”
Valentin Silvestrov: The Messenger
W. A. Mozart: Sinfonia nro 40
Liput: 28 / 22 / 8 € Ticketmaster
Kausikorttikonsertti. Kymppikortti voimassa.
Palmgren Promenadissa -aulasoitto klo 18.30.
Avoin kenraaliharjoitus torstaina 10.11. klo 11 Promenadisalissa.