Satakunnan Museon Porilaine-näyttely

Porilaine-näyttely pureutuu porilaisuuteen monelta kantilta

Kapakoitsija, läkkiseppä, tullivirkailija, kauppias, kaupungin pahin juoppo...Porilaisten elämäntarinat ovat erilaisia ja värikkäitä. Porin Päivänä perjantaina 27.9. Satakunnan Museossa avautuva Porilaine-näyttely pureutuu niistä useaan. Kaupunkilaisten elämäntarinoiden lisäksi tutustutaan muun muassa, lempipaikkoihin, Porin toriin, porilaiseen mielenlaatuun ja Porin murteeseen. Näyttelyssä esitellään myös yleisöltä kerättyjä, porilaisuutta ilmentäviä esineitä.

Satakunnan Museon Porilaine-näyttely

–    Mietimme näyttelyä kootessa sitä, keitä varhaiset porilaiset olivat ja miten porilaiseksi tultiin, intendentti Tuulikki Kiilo kertoo. Muutto kaupunkiinhan oli tarkoin säädeltyä 1800-luvun alkuun asti. Kaupungin asukkaan tuli olla joko porvari, virkamies tai näiden palkollinen. Nykyään taas pohditaan sitä, että koska Poriin muualta muuttaja tulee porilaiseksi – vai tuleeko koskaan?  

Näyttelyssä pääsee tutustumaan 1700-luvun kapakoitsija Matami Tockliniin, juoppoudesta voiton saaneeseen Mikko Metsoon, kaupungin ensimmäiseen naiskisälliin Amanda Koskiseen, köyhäintalosta menestykseen pinnistäneeseen Antti Airioon ja toisaalta taas tavalliseen, sodan jälkeen kaupunkiin töihin muuttaneen naisen elämänvaiheisiin työurineen ja perheen perustamisineen.

Näyttelyn vanhin henkilö on Helena Matami Tocklin, kapakoitsija, joka jäätyään leskeksi hankki kapakkaoikeudet pyörittäen lopulta kaupungin ainoaa, ensimmäisen luokan tarjoilupaikkaa, joka palveli sekä matkustajia että porilaisia. Matami Helena Tocklinin kunniaksi Panimoravintola Beer Hunter`s on pannut nimikko-oluen, jota on näyttelyn aikana myynnissä sekä Beer Hunter`sissa että Kahvila-ravintola Museossa.

Mielenkiintoisia käänteitä sisältyy myös nuohoojamestari ja pelastussotilas Mikko Metson elämään. Mikko Metso kierteli nuorena maailmaa aina Amerikassa asti ja kertoo olleensa ”kaupungin kuuluisin juomari, joka Pelastusarmeijan ja Jumalan avulla pääsi eroon juoppouden synnistä”. Porilainen nuohoojamestari olikin loppuelämänsä aktiivinen raittiusmies ja pelastussotilas.  

Näyttelyssä nousee esille myös porilainen mielenlaatu ja kieli, Porin murre.

–    Monien mielestä Porin murteella on ihan oma nuottinsa, jonka perusteella sen helposti erottaa muista murteista. Joidenkin korvaan se saattaa kuulostaa epäkohteliaalta, sillä porilainen sanoo sanottavansa nopeasti ja suoraan, kuvailee amanuenssi Leena Koivisto. Toisaalta puheessa viljellään täytesanoja, joista tyypillisimpiä porilaisuuksia ovat tiäksää ja tuanoinnii.

Kuunneltavana on porilaisia bändejä, murrejuttuja ja eri-ikäisten porilaisten puhetta. Pulkkinen-televisiosarjasta tuttu porilainen taparikollinenkin pääsee ääneen. Omaa murretietouttaan voi testata murrevisalla ja selvittää Satakunnan Kansan porilaistestillä, kuinka porilainen sitä onkaan!

Instagramista tutun Pieruperseen post it -lapuille piirrettyjä sarjakuvia on myös saatu näyttelyyn. Pieruperse kertoo suorasukaisella tyylillään sen, millainen on porilainen vastaanottokeskus tai kaupunginjohtaja.

Näyttelyssä kerrotaan myös yhdestä Suomen suurimmasta kotiseutujuhlasta eli Pori-Seuran organisoimasta Porin Päivästä.

–    Sehän on porilaisten tekemä juhla porilaisille. Ensimmäistä Porin Päivää vietettiin v. 1961. Ajankohdaksi valittiin syyskuun perinteinen Mikon päivän vilkas markkinaviikonloppu ja juhlan pääpaikaksi kaikille tuttu kauppatori, kertoo museolehtori Carita Tulkki.

Porilaine-näyttely on esillä 27.9.2019-27.9.2020 ja siihen on vapaa sisäänpääsy Porin Päivänä perjantaista sunnuntaihin 27.-29.9.2019.

Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään luentosarja, tietovisa, elokuvailta ja näyttelyopastuksia. Ohjelma tästä linkistä.

 

Kolme näyttelyn henkilöhahmoa: Kauppaneuvos Gösta Ratsula, nuohoojamestari ja pelastussotilas Mikko Metso sekä muotiliikkeen omistaja Aina Långström. Satakunnan Museon kokoelmat.


Satakunnan Museon Porilaine-näyttely