Kokkikarhu

Porille merkittävä kuntien kiertotalouden palkinto – ylijäävän kouluruuan hyödyntäminen ruoka-apuna auttaa aidosti

Porin kaupunki on valittu kuntien kiertotalouden ratkaisijatoimijaksi. Pori on mukana Helsingissä tiistaina 10. huhtikuuta julkaistulla uudella Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listalla.

Kokkikarhu

Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kilpailussa valittiin palkintojen saajat neljässä eri kategoriassa. Yhteensä ratkaisuja palkittiin viisi, joista Porin Koulujen hävikkiruoka asukastupien ja työttömien lautasille oli yksi. Muut palkitut ovat Kuopio, Nokia, Porvoo sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Porin palveluliikelaitoksen johtaja Marjukka Palin kuvailee palkintoa merkittäväksi.

– Palkitseminen on huikea tunnustus. Ruokahävikin vähentäminen on päätavoitteemme ja ylijäävän kouluruuan hyödyntäminen ruoka-apuna auttaa aidosti.

Suunnittelu- ja kehittämisyksikön päällikkö Seppo Salonen kaupungin ympäristö- ja lupapalveluista toteaa tunnustuksen olevan tulosta määrätietoisesta työstä. Pori aloitti kokeilun kouluruuan jakelusta maksuttomana ruoka-apuna vuonna 2015.

Ravinnepankki-jakelu on Porilta merkittävä satsaus myös taloudellisesti. Kouluruuan välittäminen ruoka-avuksi vie keittiöiden väen työaikaa sekä lisää kuljetusten tarvetta ja kustannuksia.

– Ylijääneen kouluruuan jakelusta aiheutuu kymmenien tuhansien lisämenot, jos kuluja vertaa ruuan hävittämiseen biojätteenä. Kyseessä on siten merkittävä taloudellinen panostus ja arvovalinta, Palin toteaa.

Tällä hetkellä ylijäänyttä kouluruokaa haetaan viikoittain yhdeltätoista koululta. Hävikkiruuan kuljetuksista vastaa kaupungin työllistämispalveluiden kuljetuspaja.

Kouluruokaa riittää viikoittain lähes 1400:lle ruoka-avun tarvitsijalle ja sen jakelu tapahtuu neljällä jakelupaikalla: Sampolan asukastuvalla (Kouvonraitti 7), Pormestarinluodon asukastuvalla (Alahangantie 1), Pihlavan asukastuvalla (Harry Gullichsenintie 14) ja Työttömien toimintakeskuksessa (Mikonkatu 21). Ruokaa jaetaan omiin astioihin arkisin kello 13–14 välillä ja se on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä.

Ruokahävikkiä pyritään vähentämään tiedonkulkua ja ruokasuunnittelua parantamalla. Vanhempia muistetaan esimerkiksi päiväkotien hoitoaikojen ilmoittamisen tärkeydestä, jotta ruokatilaukset osataan tehdä oikean lapsimäärän mukaan. Lisäksi kouluissa vietetään lautasjätteen vähentämisen viikkoja, jotta koululaiset huomaisivat ottaa lautaselleen vain sen verran ruokaa kuin jaksavat syödä.  

 


Kokkikarhu