Porin kaupungille rahoitusta Harrastushybridin jatkolle
Pori on saanut avustusta keväälle 2022 Harrastamisen Suomen mallin pilottivaiheessa muodostuneelle Harrastushybridille. Harrastamisen Suomen mallissa tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle mieleinen maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.
Harrastamisen Suomen malli -hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja aluehallintovirastot myöntävät avustukset kunnille. Pori on saanut avustusta 130 000 euroa.
Pilottivaiheessa on ollut mukana 150 lasta ja 14 ryhmää 13:lla eri koululla. Harrastushybridissä on pilotin aikana liikuttu muun muassa parkourin, joukkuelajien, kamppailulajien, eri taiteen lajien ja teatterin maailmassa.
– Harrastamisen Porin mallissa on ideana yhdistää hybridin tavoin liikuntaa ja taidetta. Esimerkiksi Etelärannan alikulkutunneliin toteutetussa projektissa tehtiin parkourin inspiroiva taideteos maalaamalla liikeradat seiniin, kuvailee hankekoordinaattori Leea Toukola.
Projekti yhdisti monen eri tekijän, alan ja yrityksen parkourin ohjaamisesta videokuvaamiseen. Mukana olivat Kuninkaanhaan koulun kuudesluokkalaisia sekä Kaarisillan koulun neljäsluokkalaisia ammattilaisten ohjauksessa. Projektissa lapset pääsivät myös itse kuvaamaan toimintaa. Valmis video näytetään SuomiAreenassa heinäkuussa.
Harrastushybridi laajenee kaikkiin Porin kouluihin
Kevään 2021 pilottivaiheeseen saadulle rahoitukselle haettiin lisäaikaa vuoden loppuun, jolloin uusi hankeraha tulee käyttöön keväälle 2022.
Ensi lukuvuonna hankkeeseen otetaan mukaan kaikki Porin koulut, mukaan lukien yksityis- ja erityiskoulut. Kaikissa kouluissa on toteutettu harrastuskysely, minkä tuloksia on hyödynnetty harrastusten jakautumisessa kouluille. Harrastustarjontaan vaikuttavat myös alueelliset resurssit sekä ohjaajien saaminen.
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle mieleinen maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke vie harrastukset myös kaupungin reuna-alueiden kouluille.
– Ensi lukuvuonna jatketaan kevään pilottivaiheessa hyväksi havaittuja ryhmiä ja otetaan mukaan uusia taidetta ja liikuntaa yhdistäviä harrastuksia, kuten selviytyjät, musapuntti ja eläinryhmä, joilla on kaikilla oma selkeä teemansa, kertoo syksyllä hanketta luotsaava hankekoordinaattori Heini Järvenpää.
Kaikessa toiminnassa hyödynnetään etsivän toiminnan periaatteita ja ohjataan ryhmiin erityisesti sellaisia lapsia, joilla ei vielä ole harrastusta. Harrastustoiminnassa halutaan painottaa laadukkuutta, mutta kuitenkin pitää kynnys matalana toimintaan osallistumisessa.