Porin kesämaisema

Porin kaupungin henkilöstöraportti 2021 on nyt julkaistu

Porin kaupungin vuoden 2021 henkilöstöraportista selviää, että pitkät sairauspoissaolot ovat vähentyneet matalan kynnyksen tukitoimiin satsaamalla. Sen sijaan lyhyet sairauspoissaolot sekä irtisanoutumiset ovat lisääntyneet.

Porin kesämaisema

Henkilöstöjohtaja Timo Jauhiainen esitteli henkilöstöraportin kaupunginvaltuuston kokouksessa 11. huhtikuuta. Henkilöstöraportti on luettavissa täällä ja raportin liitetiedosto löytyy täältä.

– Näin isossa organisaatiossa on hieman haastavaa raportoida pelkästään lukujen perusteella. Jos taustatiedot ja yhteydet eivät ole tiedossa tai muistissa, luvut voivat näyttää erikoisilta tai todellisuutta hurjemmilta, muistuttaa Jauhiainen.

Esimerkkeinä Jauhiainen mainitsee palveluliikelaitoksen laskeneen henkilöstömäärän, joka kuitenkin johtuu siitä, että suuri osa henkilöstöstä siirtyi teknisen toimialan alaisuuteen. Ylityötuntien roima kasvu puolestaan selittyy perusturvan henkilöstön suorittamasta koronapandemian aikaisesta rokotus- ja tartunnanjäljitystyöstä, usein normaalivuorojensa lisäksi. Lyhyiden sairauspoissaolojen tuplaantuminen on sekin pääosin seurausta koronapandemiasta.

– Ammattinimikkeittäin päättyneet työsuhteet syystä tai toisesta puolestaan heijastavat isoimpia ammattiryhmiä. Ilman kontekstia katsottaessa esimerkiksi lähihoitajien päättyneet työsuhteet näyttävät isoilta, mutta on syytä muistaa, että heitä myös on eniten kaupungilla töissä, Jauhiainen selventää. 

Henkilötyövuodet ja henkilöresurssit ovat pysyneet suhteellisen tasaisena huolimatta uuden työvoiman rekrytointihaasteista. Haasteet ovat aloista riippumattomia ja tilanne on sama ympäri Suomen. Vakituisten palvelussuhteiden päättyminen työntekijän oman irtisanoutumisen tai toisen työnantajan palvelukseen siirtymisen vuoksi ovat kuitenkin kasvaneet edellisvuoden aikana. Työnantajakuvan ja henkilöstöpolitiikan pitkäjänteinen kehitys sekä esihenkilöiden johtotehtäviin keskittymisen mahdollistaminen ovat keskiössä tulevinakin vuosina.

Työhyvinvointiin ja työkykyyn panostaminen keskiössä

Henkilöstöraportin lukuja tutkitaan usein negaation kautta, mutta vuoden 2021 henkilöstöraportista löytyy myös paljon positiivisia asioita. Yksi suuri satsaus vuoden 2021 aikana oli laajennettu työterveyssopimus, joka kattaa entistä paremmat palvelut työntekijöille. Panostaminen matalan kynnyksen palveluihin ja varhaiseen tukeen monin eri tavoin on lisännyt työterveyskuluja, mutta tämä on ollut tietoinen valinta.

– Aktiivisen tuen malli, matalan kynnyksen palvelut sekä työhyvinvoinnin kokonaisvaltainen kehitys on varmasti hintansa väärti. Työkykyhaasteisiin pystymme reagoimaan nopeasti, ja esimerkiksi korvaavan työn jaksoja oli lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Työkyvyttömyys on harvoin totaalista, joten työntekijän oman halukkuuden avulla löydämme yleensä työkykyä vastaavaa tehtävää, vaikka työkyky olisi alentunut, kannustaa Jauhiainen.

Porin kaupungin palveluksessa on noin 6000 henkilöä. Tänäkin vuonna henkilöstöraportista löytyy avainlukujen lisäksi erilaisia henkilökuvia kaupungin työyksiköistä ja työntekijöistä. Mukana on artikkeleita työsuojelusta, työllisyyden kuntakokeilusta, koronarokottajista sekä tartunnanjäljittäjistä.

 


Porin kesämaisema