Porin keskustaa kehitetään ensi viikolla kansainvälisessä ideahautomossa
Kansainvälisen URBACT iPlace -hankkeen tiimoilta Porissa on tähän mennessä toteutettu useita kaupunkikulttuuria elävöittäviä ja kaupunkilaisia virkistäviä tapahtumia ja pienprojekteja. Hankkeen myötävaikutuksella syntyi esimerkiksi kauppakeskus IsoKarhun vallannut ja suuren suosion saavuttanut elämyksellinen taidenäyttely Ars Pori Megastore. Ensi viikon alussa Pori saa vieraakseen kansainvälisiä kaupunkikehittämisen asiantuntijoita muista hankekaupungeista.
Kaikki hankekaupungit ovat alle 100 000 asukkaan kaupunkeja, joista monissa kamppaillaan samanlaisten haasteiden kanssa. Yhteiskehittäminen, vinkkien vaihto sekä vertaistuellinen oppiminen ovatkin oiva tapa jakaa kansainvälisestä kaupunkikehittämisen kulttuuria. Kevään aikana on aiemmin vierailtu Hollannissa, Irlannissa ja Bulgariassa. Porista matka jatkuu suoraan vielä Viroon sekä Latviaan. Tehdäänpä hankkeen myötä myös historiaa kaikkien aikojen ensimmäisen charter-lennon suunnatessa Porista Pärnuun iPlace-vieraat kyydissään.
– Tämän hankkeen tarkoitus on saada aikaan toimintasuunnitelma, jota myös noudatetaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa pitkällä tähtäimellä keskustan kehittämiseksi. Meillä onkin ainutlaatuinen mahdollisuus iPlace-verkoston kautta saada ideoita, oppia muista kaupungeista sekä jakaa porilaisten tapaa tehdä asioita, kertoo iPlace-hankkeen projektipäällikkö Harri Sippola.
Tällä hetkellä iPlace-hanke näkyy kaupunkikuvassa kävelykadulla Poris-tilan ikkunassa Nuori kaupunkikehittäjä -ikkunanäyttelyn myötä. Teos on tulosta kuvataiteilija ja Lastenkulttuurikeskus Kruunupään suunnittelija-koordinaattori Petri Haaviston huhtikuussa nuorille toteuttamasta työpajasta, jossa pohdittiin visuaalisin keinoin sitä, miltä heidän kaupunkinsa voisi tulevaisuudessa näyttää. Nuorten kaupunkikehittäjien ikkunanäyttely on käynnissä 23. toukokuuta asti.
EU:n rahoittama hanke URBACT iPlace on pyörinyt vuodesta 2019 asti ja se päättyy elokuussa. Hankkeen päätavoitteena on ollut kehittää kaupungin taloudellisen kestävän kehityksen toimintaa siten, että hankkeen päättyessä kaupunki on laatinut taloudellisen kehittämisen strategian ja toimintasuunnitelman. Porin lisäksi hankkeeseen on osallistunut yhdeksän muuta kaupunkia ympäri Eurooppaa: Portugali (Amarante, lead partner), Bulgaria (Gabrovo), Latvia (Saldus), Slovenia (Kocevje), Viro (Pärnu), Hollanti (Heerlen), Irlanti (Balbriggan), Italia (Grosseto) ja Espanja (Medina del Campo). iPlace-hankkeesta voi lukea lisää täältä.
iPlace-hanke on yhdistänyt lukuisia eri toimijoita Porissa. Mukana on vahvasti myös kaupungin kulttuuri- ja kaupunkisuunnittelun toimijoita, keskustassa toimivia yrittäjiä, yhdistyksiä ja kiinteistökehittäjiä. Heistä muodostettu paikallinen toimintaryhmä jatkaa aktiivista toimintaansa hankkeen päätyttyäkin toimintasuunnitelman toteuttamisessa keskustan elävöittämiseksi – tehtävässä, johon jokainen kaupunkilainen on tervetullut. Hankkeen koordinoinnista vastaa Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala ja paikallisen toimintaryhmän koordinaattorina toimii Porin kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtaja Mari Antikainen.
Keskustan kehittäminen on yksi Porin kaupunkikehityksen kärkikohteista. Kaupunkikeskustan kehittämisohjelman luonnokseen sekä kattaviin verkkosivuihin keskustan kehittämisestä voi tutustua täällä.
Kuva alla: Nuori kaupunkikehittäjä -työpaja alkoi tutustumalla Porin keskustan kävelykatuun eli kävikseen. Kuva: Merilii Simonen