Porin keskustan pysäköintiä kehitetään monin tavoin – esimerkiksi parkkimaksuja voi jatkossa maksaa maksukortilla
Porin keskusta-alueen pysäköinnin kehittämisessä seuraava askel on maksutapojen lisääminen. Myös muita uudistuksia on suunnitteilla.
– Pysäköintiin otetaan käyttöön lisää moderneja maksutapoja. Osaan kaupungin pysäköintiautomaateista asennetaan lähiviikkoina korttimaksumahdollisuus, jossa on myös lähimaksu, selvittää liikenneinsinööri Sanna Välimäki.
Automaatit hyväksyvät Debit- ja Credit-kortit sekä Visa Electronit. Yhdistelmäkorteissa maksu veloitetaan luoton puolelta. Kolikoilla maksaminen toimii aiempaan tapaan. Myös mobiilimaksaminen Easypark- ja Parkman-sovelluksilla onnistuu edelleen.
– Pori otti ensimmäisten kaupunkien joukossa käyttöön mobiilimaksamisen vuonna 2010 ja nykyisin noin 25 prosenttia pysäköintimaksuista maksetaan mobiilisovelluksella, kertoo Välimäki.
Pysäköinnissä otetaan huomioon myös uudet autotyypit ja ilmastonäkökulmat. Suunnitelmissa on laatia periaatteet yleisten alueiden käytöstä sähköautojen lataustoimintaan ja varautua toteuttamaan vähäpäästöisten ajoneuvojen pysäköintietuuksia tulevina vuosina.
Lisäksi esitetään, että ydinkeskustan nykyinen I-vyöhyke varataan lyhytaikaiselle asiointipysäköinnille, jossa pysäköinti on pääasiassa maksullista. Poikkeuksena voitaisiin toteuttaa aikarajoitettu, maksuton pysäköinti (½-1h) rajatulla alueella keskustan elinvoimaisuuden vahvistamiseksi.
Pysäköinnin kehittäminen ei koske vain yksityisautoilijoita. Polkupyörien pysäköintiä edistetään esimerkiksi toteuttamalla katoksellisia pyöräparkkeja keskustan alueelle. Myös joukkoliikenteen houkuttelevuutta parannetaan rakentamalla liityntäpysäköintipaikkoja.
Uudistukset ovat osa keskusta-alueen pysäköinnin pitkän tähtäimen edistämistä. Kaupungille on laadittu pysäköintipolitiikka, jonka tavoitteena on kehittää kaupungin pysäköintiä ja keskustan elinvoimaisuutta sekä varautua tulevaisuuden erilaisiin pysäköintitarpeisiin.
– Pysäköintipolitiikan ensisijainen tarkoitus on elinvoimaisen, viihtyisän, houkuttelevan ja turvallisen keskustan säilyttäminen. Pysäköintipolitiikka on myös keino ohjata kulkutapavalintoja sekä sitä kautta kehittää kaupunkia kestävällä tavalla, kertoo Välimäki.
Pysäköintipolitiikan laatimisessa on ollut mukana monia eri tahoja. Kaupunkilaisten mielipiteet ja tarpeet ovat olleet suuressa roolissa pysäköinnin suunnittelussa.
– Kuntalaisille ja yrityksille järjestetyt kyselyt ja keskustelutilaisuudet ovat tuottaneet arvokasta tietoa pysäköinnin suunnittelun tueksi. Viime keväänä kuntalaisille suunnattuun kyselyyn vastasi yli 800 henkilöä, sanoo Välimäki.
Tekninen lautakunta käsittelee pysäköintipolitiikkaa kokouksessaan 5. helmikuuta. Kun tekninen lautakunta on käsitellyt asian, se esitetään kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle otettavaksi huomioon tulevien vuosien budjetoinnissa.