Porin kouluissa syödään torstaina lähes 1500 kg Reilun kaupan banaaneja
Maailman banaanipäivää vietetään joka vuosi huhtikuun kolmantena keskiviikkona. Päivän kunniaksi Porin kouluissa nautitaan lounaan yhteydessä vastuullisesti tuotettuja reiluja banaaneja etukäteen torstaina 15. huhtikuuta.
Pori on Reilun kaupan kaupunkina sitoutunut edistämään vastuullisia hankintoja kehittyvistä maista. Reilun kaupan banaanijako onkin muodostunut Porin kouluissa jo odotetuksi, vuosittaiseksi perinteeksi.
– Koronavuosi on ollut palveluliikelaitoksen ateriasuunnittelulle haasteellinen ja vaatinut nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin. Monista perusperiaatteista on pandemian keskellä kuitenkin pystytty pitämään kiinni, kuten vuosittaisesta Reilun kaupan banaanitarjoilusta kouluissa, toteaa Porin palveluliikelaitoksen vastaava palvelusuunnittelija Timo Salmi.
Kriisin aikana vastuullisten valintojen ja heikoimmassa asemassa olevien tukeminen korostuu
Viljelijän maataloustuotteesta saama korvaus on merkittävä osa vastuullisuutta niin Suomessa kuin maamme rajojen ulkopuolella kasvatetuissa tuotteissa. Reilun kaupan tuotteet kuten banaani, kahvi, kaakao, tee ja puuvillan eivät kilpaile Suomessa viljeltävien tuotteiden kanssa, mutta niillä on merkittävä vaikutus kehittyvien maiden alkutuottajien mahdollisuuksiin saada työstään elämiseen riittävä ansio.
– Banaanin viljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden oikeuksien ja elinolojen haasteena on useissa maissa elämisen perustarpeisiin nähden liian alhaiset ansiot. Matala palkka ei riitä kattamaan riittävää ravintoa. tai muita perustarpeita. Myös lasten mahdollisuudet käydä koulua estyvät usein säällisen palkan puuttuessa. Maailman banaanipäivällä halutaan nyt osoittaa erityistä tukea koronapandemian keskellä kamppaileville banaaniviljelijöille ympäri maailman, kertoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.
Reilun kaupan banaaneja tuodaan Suomeen sekä pienviljelijöiltä että suurtiloilta.
– Reilu kauppa on ainoa vastuullisuussertifikaatti, jossa banaaneista maksetaan kiinteää, työntekijöille osoitettua lisää, ja sen voi saada vain sellaiset osuuskunniksi demokraattisesti järjestäytyneet tilat, jotka sallivat työntekijöilleen ay-järjestäytymisen, Välimaa jatkaa.
Pori on saanut Reilun kaupan kaupunki -arvonimen, ja on sitoutunut edistämään Reilun kaupan periaatteita toiminnallaan muun muassa tiedottamalla sen toiminnasta asukkailleen. Lisätietoa Reilusta kaupasta ja vinkkejä teeman käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa on saatavilla Ympäristöpolku -sivulta.