Porin metsä

Porin metsä on merkittävä luonto- ja ulkoilukohde – alueella tehdään luontoselvityksiä ja kunnostustöitä

Porin metsässä laaditaan luontoselvityksiä monitavoitteisen käyttö- ja hoitosuunnitelman päivitystä varten. Alueella tehtävät muutokset ja suunnitelmat edistävät Porin metsän käyttöä erityisesti ulkoilu- ja lähiliikuntapaikkana.

Porin metsä

Luontoselvityksiä tehdään, jotta esimerkiksi metsänhoitoa ja alueella tehtäviä kunnostustöitä voidaan suorittaa alueen luontoarvoja kunnioittaen.

– Luontoselvitykset on aloitettu maaliskuussa ja niitä tehdään elokuuhun saakka. Alueella on aloitettu maastotyöt liito-oravien esiintymisen selvittämiseksi ja myöhemmin tehdään selvitykset pesimälinnustosta, kasvillisuudesta ja lepakoista. Samanaikaisesti Porin metsässä tehdään myös metsäsuunnitelman maastotyöt sekä alueen hulevesien hallinnan yleissuunnitelma, toteaa hankekoordinaattori Ilkka Jussila.

– Näitä selvityksiä käytetään Porin metsän monitavoitteisen luonnonhoito- ja käyttösuunnitelman päivittämiseen. Edellinen suunnitelma valmistui vuonna 2006. Alueen yleinen suunnitelma on voimassa vuoteen 2055, mutta nyt on hyvä aika tehdä päivitystä, taustoittaa toimintayksikön esimies Ismo Ahonen.

Porin metsän kehittäminen liittyy osaksi Porin Kansallisen kaupunkipuiston kehittämishanketta, jota rahoittaa Ympäristöministeriö ja Porin kaupunki. Hankkeen avulla on tarkoitus parantaa eri ikä- ja kohderyhmien arkiliikunnan edellytyksiä niin Porin metsässä kuin myös Luotojen alueella.

– Kaikki tehtävät toimet tähtäävät siihen, että Porin metsästä saadaan mahdollisimman toimiva virkistys ja lähiliikuntakohde ja suunnitelman päivityksessä vahvistetaan edelleen alueen luonto- ja virkistysarvoja selvityksistä kertyvien tietojen perusteella. Esimerkiksi veteraanilenkki on osittain erittäin märkää aluetta ja tässä samassa yhteydessä reittiä parannetaan. Kunnostustöiden takia reitin varrelta on jouduttu poistamaan jonkin verran puita. Näiden kannot jyrsittiin, jotta maapohjaa ei jouduttu kaivamaan. Myös polun kuivatus tehtiin lisäämällä vanhan pohjan päälle soraa, jolloin maapohja pysyi ennallaan. Keväällä tehdyt työt erottuvat vielä tällä hetkellä selvästi, mutta kun kasvillisuus lähtee kevään edetessä kunnolla kasvuun, se muokkaa metsän ympäristöä luonnonmukaisemmaksi, toteaa Ahonen.

Luontoselvitykset tekee Ahlman Group Oy. Metsäsuunnitelman tekee Metsänhoitoyhdistys Satakunta ja hulevesisuunnitelman Ramboll Finland Oy.

Lisätietoa kansallisten kaupunkipuistojen kehittämisestä: 

Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Kansallisten kaupunkipuistojen harkinnanvaraisista kunnostus- ja kehittämisavustuksista 2020.

Kansallinen kaupunkipuisto on Suomen maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitseva puistojen, arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden muodostama laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki on sitoutunut. Suomessa on tällä hetkellä kymmenen kansallista kaupunkipuistoa: Hämeenlinnassa (perustettu 2001), Porissa (2002), Heinolassa (2002), Hangossa (2008), Porvoossa (2010), Turussa (2013), Kotkassa (2014), Forssassa (2015), Kuopiossa (2017) ja Kokkolassa (2020).

 


Porin metsä