Mari Katayaman teos bystander #16

Porin taidemuseon kevätkauden näyttelyt avautuvat uudistetuissa näyttelytiloissa 21. tammikuuta

Porin taidemuseo saa näyttelytoiminnalle lisää tilaa, kun kahvila muutetaan väliaikaisesti näyttelykäyttöön.

Mari Katayaman teos bystander #16

– Kaunis ja valoisa tila soveltuu edelleen hyvin näyttelyille. Nyt tehtävien muutostöiden ansiosta tilat kaksinkertaistuvat, sillä käytössä on myös toinen aulan yhteydessä oleva näyttelytila. Museokauppa palvelee asiakkaita, kuten myös toisessa kerroksessa sijaitsevat luentosali ja työpajatila. Yleisöjämme ilahduttavat myös monet erilaiset opastukset, tapahtumat ja työpajat. Tuleva kevät ja kesä näyttävät siis nyt oikein hyvältä, toteaa vt. taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen.

Samassa yhteydessä uusitaan tilojen ilmettä ja järjestellään museokauppaa uudella tavalla. Taidemuseon tiloihin on myös asennettu uudet saavutettavat opasteet. Muutostyöt valmistuvat tammikuussa ja kevätkauden näyttelyt avautuvat yleisölle 21. tammikuuta.

Suuret näyttelytilat Halli ja Siipi ovat toistaiseksi suljettuina taidemuseorakennuksen laajaan peruskorjaukseen valmistautumisen vuoksi. Peruskorjauksen vaikutuksista taidemuseon toimintaan tiedotetaan kevään mittaan lisää hankkeen suunnittelun edetessä ja aikataulun täsmentyessä.    

Mari Katayaman ja Eva Kot’átkován soolonäyttelyt avaavat Porin taidemuseon näyttelyvuoden

Porin taidemuseo esittelee kevään ohjelmassaan kahden kansainvälistä huomiota herättäneen taiteilijan, Mari Katayaman ja Eva Kot’átkován soolonäyttelyt.

Mari Katayaman taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti. Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksänvuotias. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa. Taiteilija toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena.

Teoksillaan Katayama haastaa käsityksiä vammaisuudesta ja kauneudesta. Korkokenkäprojektillaan Katayama haluaa laajentaa vammaisten valinnanvapautta tarjoamalla amputoiduille räätälöityjä korkokenkäproteeseja, joita nämä voivat käyttää lavalla esiintyessään vaikkapa laulajana, mallina tai puhujana. Katayaman teokset ilmaisevat kauneuden ja täydellisyyden ideaa, joka on taiteilijalle läsnä jokaisessa kehossa ja kaikissa ihmiskehon variaatiossa ja mutaatiossa. Katayaman töissä onkin selvä emansipatorinen sävy. Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Myös Eva Kot’átkován taiteessa ihmiskeho näyttelee keskeistä osaa. Vapauden ja pakon, omaehtoisen ilmaisun ja sen rajoittamisen välinen ristiriita on aina ollut Eva Kot’átkován työskentelyn keskiössä. Eräs Kot’átkován tuotannossa usein toistuva aihepiiri on lapsuus ja lapsuusajan oppimisen paikka eli koulu, sekä tähän instituutioon vakiintuneet integraation ja sosiaalisen kontrollin muodot, joiden valossa Kotatkova tarkastelee instituutioon kerrostuneita rituaaleja ja käyttäytymismalleja.

Näyttelyn keskiössä on installaatio nimeltä Room for Restoring Empathy (suom. tila empatian palauttamiselle). Teos on syntynyt lasten kanssa toteutetuissa tapaamisissa ja työpajoissa. Lapset toivat työpajoihin villapaitoja, takkeja ja muita vaatteitaan. Niistä tehtiin lapsille ”toinen iho”, jonka kautta he voivat ilmaista mielipiteitään, unelmiaan ja toiveitaan. Takit saivat suun, jolla puhua tai huutaa, silmät, joilla nähdä seinän läpi tai kulman taakse. Teoksen osaset ovat kuin kehoja, jotka ovat kokoontuneet yhteen keskustelemaan tai unelmoimaan, luoden yhteisen tilan, joka kunnioittaa jokaisen osallistujan yksilöllisyyttä.

Kuva / Image: Mari Katayama, bystander #16, 2016
© Mari Katayama courtesy of Akio Nagasawa Gallery


Mari Katayaman teos bystander #16