Porin taidemuseon näyttelyt jatkuvat syyskuun lopulle
Porin taidemuseon kesäkuussa avautuneiden näyttelyiden aukioloaikaa on jatkettu 27.9.2020 asti. Näyttelyiden kesto lyheni, kun taidemuseo oli keväällä kiinni koronaviruksen vuoksi. Vielä ehtii siis käydä nauttimassa kiitosta saaneista näyttelyistämme! Syys- ja talvikauden näyttelyt avautuvat Porin taidemuseossa 23.10.2020.
Ola Vasiljeva: Long Farewells – Pitkiä jäähyväisiä
20.03.–27.09.2020, Halli
Ola Vasiljevalle Porin taidemuseo näyttäytyy ennen kaikkea museorakennuksen historian kautta. Entisenä vaaka- ja pakkahuoneena rakennus on liittynyt kauttakulkuun, mittaamiseen ja arviointiin. Se oli rajapinta, jossa tavarat pysähtyivät hetkeksi tullakseen nähdyksi ja arvioiduksi.
Tässä välitilassa Vasiljevan teokset ovat ohikulkijoita, ikään kuin nekin osallistuisivat vastaavanlaiseen siirtymään. Niin uusia kuin vanhojakin teoksia sisältävässä näyttelyssä esineet, materiaalit ja mediat kerrostuvat monin eri tavoin heijastaen taiteilijan pitkäaikaista kiinnostusta esittämisen ja kulissien taakse kätketyn väliseen suhteeseen. Museoksi muuttunut välitila on luonteva paikka Vasiljevan teemoille: näyttely on yllätyksellinen ympäristö, johon kuuluu piirustuksia, veistoksia, tekstiileitä, keramiikkaa ja kirjoitusta.
Ola Vasiljevan (s. 1981 Latviassa, asuu ja työskentelee Alankomaissa) taiteen keskeisiä elementtejä ovat yhteiskuntaa peilaavat instituutiot kuten teatteri, museo ja akatemia, mutta hänen teoksensa eivät koskaan käsittele niitä sellaisenaan. Niissä on kyse pikemminkin instituutioiden kulisseista, taustaoletuksista, sisäisestä infrastruktuurista ja hajoamistuotteista, unohdetuista historioista.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä pariisilaisen Antoine Levi gallerian kanssa.
Adrian Melis: 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000
20.03.–27.09.2020, Siipi
Taiteilija Adrian Melisin ja monien muiden elämää 1990-luvun alun Kuubassa leimasi yhtäältä Fidel Castron loistavan vallankumouksen pitkä varjo ja toisaalta Neuvostoliiton hajoaminen. Tässä ristivedossa syntyneinä Melisin teokset ovat huomaamattomia, usein runollisia ja surrealistisia interventioita, joissa hän tarkastelee poliittisen järjestelmän ja liikemaailman korruptoineisuutta, poliittista apatiaa, työmarkkinoita, byrokratian tehottomuutta ja näiden tekijöiden vaikutusta yhteiskuntaan ja sen rakenteisiin. Laajassa tuotannossaan Melis käyttää videota, valokuvaa ja installaatiota.
Yksityisnäyttely 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000 sisältää Melisin vanhempaa ja viimeaikaista tuotantoa. Kokonaisuutena näyttely paljastaa aatteiden luovassa tuhossa piilevän potentiaalin.
Adrian Melis (s. 1985) valmistui Kuuban taideylipistosta (ISA) vuonna 2010. Sitä ennen hän oli osallistunut Tania Brugueran johtamaan Cátedra Arte de Conducta -koulutukseen (2006–2008). Hän oli Rijksakademie van Beeldende Kunstenin residenssitaiteilija Amsterdamissa 2014–2015. Melis asuu ja työskentelee Napolissa.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä barcelonalaisen ADN Galerían kanssa.
Jenni Yppärilä: Build-up
20.03.–27.09.2020, MEDIApiste
Jenni Yppärilä on dokumentoinut vuodesta 2012 asti rakennettua ympäristöä niin Suomessa kuin muualla maailmassa kolmiulotteisen maalauksen muodossa. Yppärilän kiinnostus rakennuksiin on ensisijaisesti sosiologinen; rakennukset ilmentävät hänelle elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta sekä yksilön sosiaalista ympäristöä.
Build-up ottaa uudenlaisen, aikaisempaa monumentaalisemman ja tilallisemman askeleen taiteilijan tuotannossa. Yppärilän työskentelytapaan kuuluu rakennusten valokuvaaminen niiden todellisissa sijainneissa. Vuosien varrella tätä dokumentaatiota on kertynyt tuhansia kuvia, josta taiteilija on kerännyt otannan teokseen. Build-up käsittelee niin taiteilijan oman tekemisen ja materiaalin kasautumista kuin yhteiskunnan ja yksilöiden kiihtyvää kuormituksen lisääntymistä.
Jenni Yppärilä (s.1980, Oulainen) on Aalto-yliopiston Porin yksiköstä vuonna 2010 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen tuotantoaan kuuluu mm. Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Turun taidemuseon kokoelmiin.
KUVA: Jenni Yppärilä: Build-up. / Ilona Juntura, Porin taidemuseo