Porin talous edellyttää rakenteellisia ratkaisuja
Porin viranhaltija- ja luottamushenkilöjohto on arvioinut maanantaina 26. elokuuta kaupungin talouden raameja yhteisessä valtuustoseminaarissa. Viesti oli selkeä: Porilla on edessä taloudellisesti tiukat ajat. Kaupungin tulee sopeuttaa talouttaan.
Kaupunki teki viime vuonna 13,7 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. Tänä vuonna tilikauden alijäämän arvioidaan kasvavan 24,3 miljoonaan euroon. Alijäämäennustetta kasvattaa elokuussa julkaistu verotuloennuste, jonka mukaan Porin verotulot jäävät noin 10 miljoonaa euroa talousarviosta. Merkittävimpänä syynä tähän on tulorekisteriin liittyvät ilmoitusongelmat.
Tarvitaan rakenteellisia ratkaisuja. Säästöjen ohella painotetaankin kehittämistä ja uusia innovatiivisia avauksia.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa suunnitellaan yhteistyöprojekteja Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa suun terveydenhuollon, vammaisten asumispalvelujen ja lääkintälaitehuollon osalta. Perusturvassa on käynnistetty myös tuottavuusohjelma.
Varhaiskasvatuksessa ja teknisellä toimialalla on toteutettu ulkoiset auditoinnit. Sivistyksen osalta operaatiot ovat jo käynnistyneet ja teknisten toimintojen osalta toimenpiteet aloitetaan vielä syksyllä arvioinnin valmistettua.
Syyniin joutuvat myös liikelaitokset ja seudulliset elinkeinopalvelut. Pohdintaa toteuttamistavasta käydään niin yrityspalveluiden, joukkoliikenteen, kiinteistönhoidon kuin ruokahuollon osalta. Huomiotta eivät jää myöskään toimialoja tukevat palvelut ja niiden toteuttamistapa.
Valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat neuvottelemaan vuoden 2020 talousarviosta kahden viikon kuluttua. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkaistaan 3.10., kaupunginhallitus aloittaa sen käsittelyn 7.10. ja kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2020 veroprosenteista ja talousarviosta marraskuun kokouksessaan.