Porin uusi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma julkaistu
Porin kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma on uudistettu. Uusi suunnitelma on laadittu vuoteen 2025 asti. Suunnitelman uudistamisen käytännön toteutuksen suoritti kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöryhmä, joka koostuu työnantajan ja henkilöstön edustajista.
Suunnitelmassa keskeisenä asiana on esitetty Porin organisaatiossa hyväksytyt yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyvät pääperiaatteet, henkilöstöpoliittisen ja toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen teemat, tavoitteet ja toimenpiteet.
Suunnitelman hyväksymisen myötä Porin kaupunki noudattaa termistössään sukupuolineutraaleja nimikkeitä. Merkittävin muutos on, että esimies -termistä luovutaan ja sen sijaan käytetään sukupuolineutraalia termiä ”esihenkilö”. Tämä huomioidaan kaupungin viestinnässä, erilaisissa asiakirjoissa, ohjeissa ja tietysti myös keskusteluissa. Ohjeistuksia ei termimuutoksen myötä käydä heti läpi, vaan tulevien tarvittavien päivitysten yhteydessä huomioidaan myös sukupuolineutraalien termien päivittäminen.
Suunnitelman pääperiaatteet ovat:
- Porin kaupungilla on syrjinnässä nollatoleranssi – syrjintää ei hyväksytä missään muodossa ja syrjinnän kitkemisen eteen tehdään aktiivisesti töitä.
- Vastuu on kaikilla – kaikki Porin kaupungilla työskentelevät edistävät yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista niin työyhteisössä kuin palvelujen tuottamisessa.
- Erilaisuus on rikkautta – käyttäydymme joustavasti ja suvaitsevasti toisiamme kohtaan. Kaupungin tuottamat palvelut ovat kaikkia varten ja huomioimme erilaiset mahdollisuudet ja tarpeet niiden käyttämisessä.
- Lapset ensin – Pori on lasten ja nuorten kaupunki. Lasten etu on aina ensisijaista. Lasten syrjintään, kaltoin kohteluun ja syrjäytymisriskeihin suhtaudutaan erityisen vakavasti. Lapset osallistuvat kaupungin toimintaan ja kehittämiseen monin eri tavoin.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman henkilöstöpoliittisten pääperiaatteiden toteutumista arvioidaan vuosittain henkilöstöraportoinnin yhteydessä. Toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen tavoitteiden toteutumista arvioidaan vuosittain hyvinvointiraportissa.
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kuuluvat kunnan velvollisuuksiin ja niillä on vahva lainsäädännöllinen tausta. Suunnitelman laadinta pohjautuu yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin (yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta 1329/2014 sekä laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986). Vuoden 2021–2025 suunnitelman pohjaksi keväällä 2020 toteutettiin henkilöstö- ja palvelukyselyt, joiden tulosten perusteella yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittämisteemat muotoutuivat.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelmaan voi tutustua täällä.