Porin Vihreä lippu -kouluja muistettiin Reilun kaupan jalkapalloilla
Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimiala jakoi yhteistyössä Reilun kaupan kannatustyöryhmän kanssa Reilun kaupan jalkapalloja, kahvia ja suklaata Lavian yhtenäiskoululle, Kalaholman ja Tuorsniemen kouluille ja Porin seudun steinerkoululle kiitoksena ja kannustimena aktiivisesta ympäristökasvatustyöstä.
Lavian yhtenäiskoululla jalkapallolähetys otettiin ilahtuneena vastaan.
– Lavian yhtenäiskoulu on ollut Vihreä lippu -toiminnassa mukana nyt kaksi lukuvuotta, ja toiminnasta on vastannut oppilaistamme ja koulun henkilöstöstä koostunut raati. Tästä hienosta työstä merkiksi saimme tammikuussa nostaa salkoon Vihreän lipun, ja nyt vielä tämän ihanan yllätyksen, iloitsee rehtori Minna Korhonen.
– Myös luokkien saamilla Reilun kaupan jalkapalloilla on yhteys Vihreään lippuun ja ympäristökasvatukseen. Ne välittävät omalta osaltaan viestiä yhteisestä maapallosta, sillä monet ostamamme ja saamamme tavarat on valmistettu ulkomailla ympäristöä ja ihmisoikeuksia loukkaavissa olosuhteissa. Reilun kaupan sertifikaatti jalkapallossa kertoo, että pallojen ompeluun ei ole käytetty lapsityövoimaa ja että työntekijöille on maksettu työstä lain mukaista palkkaa, jonka ansiosta heillä on esimerkiksi varaa laittaa lapsensa kouluun, kertoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi myönsi Lavian yhtenäiskoululle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.
– Teema on otettu koulussa innokkaasti vastaan, ja oppilaita on aidosti osallistettu mukaan toimintaan. Vaikka toiminnan organisoinnissa on ollut mukana myös koulun aikuisia, oppilaat ovat saaneet ideoida ja toteuttaa toimintaa oman kiinnostuksensa mukaisesti. Aihetta on käsitelty kumpanakin lukuvuonna monialaisesti oppiainerajat ylittäen erilaisissa teemapäivissä, mutta myös ihan jokapäiväisessä koulun arjessa, Korhonen jatkaa.
Yhdessä ympäristön hyväksi
Laviassa erityistä huomiota herättää onnistunut yhteistyö koululuokkien välillä. Yhtenäiskoulun esimerkin toivotaan innoittavan myös muita.
– Vihreä lippu -toiminnan suunnittelusta vastaava raati on muodostunut koulumme vanhimmista alakoululaisista ja yläkoululaisista. Koska toiminta on ollut oppilaiden itsensä suunnittelemaa, se on innostanut kaikenikäisiä osallistumaan ja vaikuttamaan. Raadin lisäksi kaikki oppilaat ovat päässeet ikä- ja taitotasolleen sopivalla tavalla ideoimaan ja toteuttamaan koulumme ympäristötyötä, ylpeä rehtori kuvailee.
Konkreettisesti Vihreän lipun edustama ympäristökasvatustyö näkyy koulun toiminnassa muun muassa lukuvuoden 2019–2020 aikana toteutetusta jätteiden määrän vähentämisen kampanjassa, jonka aikana koulussa otettiin käyttöön paperikeräysastiat, joiden tyhjentämiseen myös oppilaat osallistuivat. Ympäristön siisteyteen panostettiin myös yhteisellä roskienkeruupäivällä.
– Kevätlukukaudella 2021 olemme toteuttaneet ”yhteinen maapallo” -teemaa, jonka tiimoilta on toteutettu projekteja eri luokilla. Ykkösluokkalaiset kehittivät koulun seinälle tilataideteoksen hyvistä ekoteoista maapallolle, kolmasluokkalaiset rakensivat suljetun ekosysteemin lasipurkkiin, viides luokka lähetti postcrossing-kortteja eri puolille maailmaa, yhdeksäsluokkaiset perehtyivät matematiikan keinojen avulla maapallon mittasuhteisiin. Teeman käsittely huipentuu viimeisellä kouluviikolla toteutettavaan projektiviikkoon, jolloin luokat pääsevät rakentamaan erilaisia kulttuureja ja kutsumaan muita luokkia vierailulle kulttuureihinsa, Minna Korhonen kertoo.