Tuulentuvan päiväkodin lapset syövät banaaneja Reilun kaupan viikon kunniaksi ulkona

Reilun kaupan viikolla tempaistaan päiväkodeissa – vastuullinen kuluttaminen kuuluu kaikille

Valtakunnallista Reilun kaupan viikkoa vietetään vuosittain viikolla 43. Tänä vuonna Porissa Reilun kaupan toimintaa tehdään näkyväksi päiväkodeissa 19.-25. lokakuuta. Viikon teemana on vastuullinen kuluttaminen ja Reilun kaupan tuotteina päiväkotien lapset saavat banaaneja ja henkilökunta kahvia ja teetä.

Tuulentuvan päiväkodin lapset syövät banaaneja Reilun kaupan viikon kunniaksi ulkona

Tuulentuvan päiväkodissa piristävä välipala, reilut banaanit sekä reilu kahvi ja tee, otettiin ilolla ja kiinnostuksella vastaan. Vastuullisesta kuluttamisesta keskusteltiin niin lasten kuin aikuistenkin kesken. Lapsille teemaa avattiin julisteen avulla.

– Näytimme lapsille julistetta, jossa kuvataan Reilun kaupan banaanin matkaa kehittyvien maiden viljelijöiltä suomalaisiin kauppoihin. Näin havainnollistaen lapset ymmärsivät, että banaaneissakin on eroja ja syömällä Reilun kaupan logon banaaneja tekee monella tavalla hyvää juuri sille alueelle, mistä banaanit tulevat, sanoo päiväkodin johtaja Kaisu Rantanen.

Myös päiväkodin henkilökunnan keskuudessa kulutustottumukset herättivät keskustelua.

– Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia ja meillä on työpaikoilla ainoana valtiona maailmassa lakiin nojaavat kahvitunnit. Näin ollen olisi jotenkin luontevaa, että Suomi länsimaisena sivistys- ja hyvinvointivaltiona näyttäisi mallia muille ja suosisi yhteisrintamana kahvitauoilla vastuullisesti viljeltyä kahvia ja teetä, kertoo Rantanen Tuulentuvan päiväkodin henkilökunnan Reilun kaupan pohdinnoista.


Tuulenpesän päiväkodin henkilökunta juo kahvitauolla pöydän ääressä reilun kaupan kahvia, pöydällä myös reilun kaupan suklaata, banaaneja ja teetä

Reilun kaupan asiaa edistetään Porin seudulla muun muassa vuosittain Reilun kaupan viikkojen maistatuksilla ja muilla tempauksilla. Toiminnasta vastaa Porin kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmä.

– Pori on sitoutunut kaupunkina edistämään vastuullisia kehittyvien maiden hankintoja kuten Reilun kaupan kahvin käyttöä kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa. Reilun kaupan tuotteet ovat pääasiassa maataloustuotteita, joita Suomen olosuhteissa ei voi viljellä, sanoo ympäristösuunnittelija Heli Välimaa.

Porin kaupunki sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen vuonna 2008 toisena kaupunkina Suomessa. Reilu kauppa tekee töitä sen eteen, että Aasiassa, Afrikassa, sekä Latinalaisessa Amerikassa pienviljelijöillä ja maataloustyöntekijöillä olisi mahdollisuus päättää omasta tulevaisuudestaan, saada elämiseen riittävä toimeentulo ja laittaa lapset kouluun.

Porin kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmään kuuluu edustusta kaupungin eri toimialoilta, oppilaitoksista, yhdistys- ja yritysmaailmasta, seurakunnista, nuorisovaltuustosta ja eri valtuustoryhmistä.

Lisätietoa: Porin Reilun kaupan kaupunki -kotisivu

 


Tuulentuvan päiväkodin lapset syövät banaaneja Reilun kaupan viikon kunniaksi ulkona