Sampolan alueen asukkaiden yhteisöllisyyttä lisättiin hankkeen avulla
Setlementti Pori ry sekä Porin kaupunki toteuttivat vuosina 2021–2022 Kaikkien Itätuuli -nimisen pilottihankkeen, jonka tavoitteena oli tukea Sampolan asuinalueen asukkaiden yhteisöllisyyttä ja lisätä sosiaalisten kohtaamisten määrää yhteisökoulukonseptia hyödyntäen.
Sampolan lähiössä elämä on keskittynyt kerrostaloalueeseen, liikekeskukseen ja koulurakennukseen. Sampolassa asuu vajaa 3000 asukasta, mutta alueen kouluun oppilaita tulee 1.–9.-luokille koko Itä-Porin alueelta. Itätuulen oppimis- ja liikuntakeskus valmistui vuonna 2019 ja on ensimmäinen uusi rakennus, jota suunnitteluvaiheen lopulla lähdettiin kehittämään alueen monitoimirakennukseksi. Rakennus tarjoaa modernit puitteet monenlaiseen yhteisölliseen toimintaan, jonka myötä alueen asukkailla on mahdollisuus lisätä alueen yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
Syksyllä 2021 käynnistettiin Itätuulen koulun tiloissa kokeilu, jossa testattiin ja mallinnettiin yhteisökoulun konseptia.
– Yhteisökoulu tarkoittaa, että koulun tilat palvelevat ympäröivän yhteisön tarpeita kouluaikojen ulkopuolella. Hankkeella mahdollistettiin koulun tiloissa yhteisöllisyyttä lisäävää matalan kynnyksen toimintaa, lisättiin sosiaalisten kohtaamisten määrää, kehitettiin uusia työllistämisen tapoja ja nostettiin myös toimitilojen käyttöastetta, Setlementti Pori ry:n puheenjohtaja Reijo Koivula selventää.
Hankkeen aikana Itätuulen oppimis- ja liikuntakeskuksella järjestettiin muun muassa kaikenikäisille suunnattuja tapahtumia, kohtaamistuokioita, perhekahviloita sekä lasten ja nuorten toivomaa ryhmätoimintaa. Toiminnan avulla tavoitettiin viikoittain keskimäärin 80 henkilöä. Lisäksi hankkeen tiimoilta järjestettiin erilaisia liikuntatuokioita, pop-up-pyöräpajoja sekä ylijäämäruoan jakoa Itätuulen koululla, jotka niin ikään tavoittivat kymmeniä henkilöitä joka kerta.
Itätuulen koulun rehtori Tero Kujansuun mukaan alueen asukkaat ovat aidosti ylpeitä siitä, että Itä-Porin alueelle päätettiin aikoinaan investoida oppimis- ja liikuntakeskuksen muodossa.
– On ollut hienoa havaita, että kaikenikäiset asukkaat ovat löytäneet mukaan yhteisötoimintaan. Koulumme oppilaat ovat voineet vielä koulupäivän jälkeen jäädä yhteisötila Salonkiin niin nuorisotoimen, koulun kuin Setlementin sekä muiden alueen toimijoiden järjestämään toimintaan. Koulu toimii alueen keskuksena ja asukkaat vauvasta vaariin pääsevät nauttimaan siellä tarjottavasta toiminnasta, Kujansuu lisää.
Hankkeen laajempana tavoitteena oli saada luonnos mallista, missä rakennuksen tilat voivat olla turvallisesti ja esteettä kaikkien yhteiskäytössä madaltaen alueen asukkaiden kynnystä osallistua tiloissa järjestettävään vapaa-ajan toimintaan.
– Tavoitteena on, että tuloksia voidaan myöhemmin hyödyntää mallin levittämisessä esimerkiksi Porin muiden alueiden kouluihin ja päiväkoteihin, Koivula tiivistää.