Satakunnan Museo järjestää nuorten arkeologian kesäleirin
14-18 -vuotiaille tarkoitettu päivätoimintaan keskittyvä maksuton kesäleiri järjestetään 2. - 6. elokuuta 2021. Mukaan pääsevät 12 nopeimmin ilmoittautunutta.
Nuoret pääsevät toteuttamaan leirin aikana arkeologi Teemu Väisäsen kanssa pienen arkeologisen kaivauksen, jossa pyritään selvittämään Porissa toimineen Saksan ilmavoimien huoltokentän vaiheita jatkosodan aikaan. Kaivauksen aikana tehdyistä löydöistä valmistellaan leirin päätteeksi pienoisnäyttely Satakunnan Museoon.
– Leiri on osallistujille ilmainen ja se sisältää päivittäin lounaan, välipalat ja kaivauksille tarvittavat välineet. Osallistujat saavat leirin päätteeksi työtodistuksen osallistumisesta tutkimushankkeeseen. Osallistujilla pitää myös olla säänmukaiset varusteet, Väisänen kertoo.
Leirillä ei yövytä, vaan päivittäinen toiminta-aika on kello 10 – 16.
Arkeologian leiri liittyy Satakunnan Museon ja Teemu Väisäsen yhteisiin tutkimuksiin.
Väisänen käynnisti vuonna 2019 Feldluftpark Pori –tutkimushankkeen, joka koostuu arkeologisten kaivausten ohella arkistotutkimuksista ja haastatteluista. Museon ja Väisäsen tutkimustuloksia esitellään laajemmin Satakunnan Museossa maaliskuussa 2022 avattavassa Porin seudun kotirintamaa käsittelevässä näyttelyssä. Väisänen tekee aiheesta myös väitöskirjaa.
Porin sotahistoriaan liittyen museo on tehnyt yhteistyötä Porin suomalaisten yhteislyseon lukion kanssa vuodesta 2018, jolloin historian ja äidinkielen lehtorit Jari Leivo ja Tytti Savolainen sekä museolehtori Carita Tulkki käynnistivät Varjojen aika –kurssin. Mukana opetuksessa on ollut myös Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen tutkinto-ohjelma. Vuonna 2020 kurssi toteutettiin Suomen kulttuurirahaston Mullankaivajat-apurahan turvin. Nimensä kurssi on saanut porilaisen kirjailijan ja historianopettaja Leila Tuuren kirjasta Varjojen aika, joka kertoo nuoren porilaistytön elämästä sota-aikana.
Leirin järjestämistä on tukenut Vuorineuvos Erik Rosenlewin säätiö.
Ilmoittautuminen 20.7. mennessä:
Teemu Väisänen, arkeologi, p. 040 5155 886, teemu.vaisanen@pori.fi