Selvin päin Satakunnassa -hankkeen uutiskirjekuvake

Selvin päin Satakunnassa -hankkeen kesäkuun uutiskirje

Kesäkuun uutiskirjeessä asiaa mm. nuorten päihteettömyyden tukemisesta ja päihteitä käyttävän ihmisen sosiaalisesta tilasta. Hankkeessa on myös kesäkuussa aloittanut kolmas projektisuunnittelija, Janiin ja hänen tulevaan työkenttäänsä voit tutustua kirjeen lopussa. Selvin päin Satakunnassa hankkeen väki toivottaa aurinkoista ja rauhallista Juhannusta!

Selvin päin Satakunnassa -hankkeen uutiskirjekuvake

Kunnissa on tuettu nuorten päihteettömyyttä

#estäöverit – kampanjan kärkitavoitteena on viestittää alkoholittoman vaihtoehdon puolesta. Lisäksi kampanjalla halutaan edistää raittiutta ja vähentää humalanhakuista juomista. Kampanjoinnissaan kunnat määrittelivät itse omassa kunnassa toteutettavan kampanjan kohderyhmän, toteutuksen ja paikan. 

Mukaan kampanjointiin lähtivät kaikki Satakunnan 17 kuntaa. Näin Nakkilan kunta kertoi omasta kampanjoinnistaan: ” Nuoriso-ohjaajat ohjasivat jokaiselle 9lk:lle tunnin, missä lähestyttiin päihteitä siitä näkökulmasta, että mitä muita vaihtoehtoja nuorille voisi olla kuin päihteily. Tunnin aikana myös koottiin positiivisia asioita nuoruudesta, yläkoulusta ja ylipäätään kunnasta. Ylimääräiset pullot jaoimme tarvitseville jalkautuessa koulun päättäreihin. Pullot saivat suuren suosion ja niitä on kyselty lisää. Muutamat nuoret tulivat ihan suoraan kertomaan, että tämä oli hyvä juttu ja tämä on meidän ysiläisten yhteinen juttu. Pulloja näkyi roikkuvan päättäripäivänä nuorten farkkujen vyölenkeissä, joten ihan kotoa asti oli pullo mukaan otettu” #estäöverit #Nakkila #nuorisotyö #ystävyysmeitäyhdistää” Nakkilassa toteutettiin #estäöverit kamppis viime viikolla. 


Kampanjamateriaalia estä överit -kampanjasta

Kuvakaappaus Nakkilan kunnan Instagram -sivulta

Kannabiskoulutus tarjoaa faktaa uskomusten tilalle

Selvin päin Satakunnassa – hankkeen järjestämä ”Meillä saa puhua kannabiksesta” – Tukea ja työvälineitä kannabiksen käytön puheeksi ottoon” -verkkokoulutus keräsi linjoille yli 70 ammattilaista Satakunnasta. Kouluttajana toimi Ehyt ry:n ja YAD ry:n valtakunnallisen Kannabishankkeen projektipäällikkö Kim Kannussaari, joka kannusti kautta koulutuksen ammattilaisia kysymään, ei arvailemaan. Kannabiksen käytöstä kysyminen kannattaa ottaa tavaksi omassa työssä. 


Kannabiskoulutus mainos

Koulutuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä kannabiksesta ja sen käytöstä Suomessa. Ammattilaisille tarjottiin tietoa ja tukea kannabisintervention tekemiseen. 
Kannabishanke on tuottanut kannabiksen puheeksiottoon ja kannabisinterventiota varten materiaalia, mikä on vapaasti käytettävissä. CAST-seulontatesti on tuotettu käytön arviointia varten. Kannabispäiväkirja ja Nelikenttä antavat tukea kannabiksen käytön vähentämiseen ja lopettamisen tueksi. Kannabikseen liittyvän keskustelun tueksi voi käyttää Kannabispelikortteja/toiminnallisia kortteja sekä Faktapaperia. Materiaali on tulostettavissa hankkeen sivuilta.

Uudistettu Pakkamateriaali


Kampanjamateriaalia Selvä aikuinen

Pakka –kampanjamateriaalin ulkoasua on päivitetty yhteistoimin. Materiaalin freesausta on tehty yhteistyössä Selvin päin Satakunnassa hankkeen projektiväen, Satakunnan ehkäisevän päihdetyön yhdysverkoston ja THL:n kanssa. Toteutuksesta on vastannut mainostoimisto Jabadabaduu. Uudistettu Pakka-materiaali on ladattavissa Pakka-hankkeen sivuilta. Sivuilta löydät myös tietoa Pakka-toiminnasta Porissa.

Päihtyneen kohtaaminen – oikeilla toimintamalleilla inhimillinen vuorovaikutus

Ehkäisevää päihdetyötä tehdään monella tavalla ja monialaisesti. Tämä näkyy paitsi tilojen suunnitteluna, mutta myös sosiaalisina kohtaamisina, kuten eleinä ja katseina, jotka saattavat viestiä siitä, ettei ole tervetullut kaupunkitilaan. Vaikka päihteiden käyttö julkisilla paikoilla voidaan kokea turvattomuutta aiheuttavaksi tekijäksi, käyttäytyy valtaosa ihmisistä asiallisella tavalla. Iso osa häiriötä aiheuttavasta käytöksestä olisi myös mahdollista välttää ystävällisellä asenteella (Myllyhoitoyhdistys 2020.) Myönteisen tunnistamisen kautta tullut kokemus siitä, että ihminen on kohdattu oikein, voikin johtaa parempaan vointiin ja mahdollistaa toiminnan ihmisten arkiympäristössä yhdessä muiden kanssa. (Kallio, Kirsi 2015)

Päihdetyön kokemusasiantuntija toivoo, että päihtyneet kohdataan samalla tavalla kuin muutkin ihmiset ja tuo vahvasti esiin ihminen ihmiselle-näkökantaa. Tärkeää on muistaa kunnioitus, joka voi tulla ilmi julkisissa tiloissa toimivan viranomaisen taholta esimerkiksi kysymällä kuulumisia ja avuntarvetta. Kokemusasiantuntija kertoo, että kunnioitus auttaa merkittävästi kohtaamisissa, koska silloin viestin saa paremmin perille ja lopputuloksena on todennäköisesti myös parempi mieli. Toivottavaa on, että molemmille osallistuneille jää hyvä kokemus tilanteesta. Pelkoa ei tulisi käyttää hallintakeinona (Myllyhoitoyhdistys 2020.)  


Kuvistuskuva

Kunnioitus on tärkeässä asemassa myös ehkäisevässä päihdetyössä, kuten asiakaspalvelutehtävissä ja jopa edellytys sen onnistumiseen. Luonnollisesti kohtaamisissa pätevät myös ammattikohtaiset eettiset periaatteet ja toimintamallit, sekä säännöt, mutta on tärkeää muistaa myös usko ja luottamus, jotka ovat olennainen osa kunnioittavaa kohtaamista. Ehkäisevässä päihdetyössä korostuvat asiakkaan oikeus tiedon ja palveluiden saantiin ja on tärkeää huomioida kunnioittava ja inhimillinen asiakaskohtaaminen, sillä mitä aikaisemmin päihteiden mahdollinen riskikäyttö tulee ilmi, sitä paremmat työkalut asiakkaan auttamiseksi on olemassa ehkäisevän päihdetyön piirissä. Hyvä esimerkki tästä on systemaattinen puheeksi otto, joka parhaassa tapauksessa saa asiakkaan tarkastelemaan omaa suhtautumistaan päihteisiin sekä omia toimintatapojaan (THL 2012.) 

Hanke on saanut lisävahvistusta uudesta projektisuunnittelijasta

Selvin päin Satakunnassa –hankkeessa on kesäkuun alussa aloittanut uusi projektisuunnittelija Jani Torsti. Janin pääsääntöinen tehtävänkuva tulee olemaan päihde-ja pelikasvatuksen kehittäminen ja yhtenäistäminen Satakunnan oppilaitoksissa. Tavoitteena on muodostaa koko maakunnan laajuinen suunnittelutyöryhmä, johon kuuluu sivistystoimialan ammattilaisia. 


Projektisuunnittelija Jani Torsti

”On aivan mahtava tilaisuus päästä mukaan Selvin päin Satakunta -hankkeeseen. Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointi on ollut viime vuosina paljon julkisessa keskustelussa ja on mielestäni hyvä, että huomio on kiinnitetty näin tärkeään asiaan. Nyt pääsen kantamaan oman korteni kekoon. Suunnittelutyöryhmän muodostaminen ja toiminta tulee olemaan varmasti mielenkiintoista yhteistyötoimintaa koulumaailman kanssa, joka on melko hyvin entuudestaan tuttu lehtorin viran sijaisuuksien kerryttämän kokemuksen ansiosta. Pääsen myös hyödyntämään hallinto- ja organisointiosaamistani sekä kunnallisalan toiminnan tuntemusta.”

 

Lähteet:

Kallio, Kirsi Pauliina (2015) Ylisukupolvinen tunnistaminen lasten ja nuorten arkiympäristöissä. Kirjasta: Kallio, Kirsi; Korkiamäki, Riikka & Häkli, Jouni (2015) Myönteinen tunnistaminen – näkökulma hyvinvoinnin edistämiseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseen.
Myllyhoitoyhdistys (2020). Miltä tuntuu, kun ei ole tervetullut julkiseen tilaan? Saatavilla: https://myllyhoitoyhdistys.fi/2020/06/01/milta-tuntuu-kun-ei-ole-tervetu…
THL (2012) Ehkäisevä päihdetyö peruspalveluissa: Opas kunnan ehkäisevään päihdetyöhön. Saatavilla: https://www.julkari.fi/handle/10024/104359


Selvin päin Satakunnassa -hankkeen uutiskirjekuvake