Seinä jossa graffititaidetta

Someilmiöksi noussut Tympeät tytöt valtaa Anniksen

Kulttuuritalo Anniksen Avoin seinä -gallerian seuraava taidenäyttely kulkee nimellä Tympeät tytöt. Näyttely on avoinna 18.7.–11.8. ja esittelee Instagramissa nopeasti suuren suosion saaneita Riina Tanskasen, 21, töitä.

Seinä jossa graffititaidetta

Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelija Tanskanen avasi huhtikuussa Tympeät tytöt -Instagram-tilin, jossa hän halusi yhdistää kuvataidetta ja tekstiä käsittelemällä muun muassa kehonkuvaa, ulkonäköpaineita, rasismia, seksismiä, seksuaalisuutta ja tyttöenergiaa. Tili on kerännyt kolmessa kuukaudessa yli 3 200 seuraajaa.

Anniksella pidettävä näyttely tuo ensimmäistä kertaa Tanskasen taidetta esille muualla kuin somessa.

– Mahdollisuus pitää ensimmäinen näyttelyni Anniksella tuntuu uskomattoman hienolta. Nuorena taiteilijana on aina vaikeaa saada jalansijaa, ja olenkin tästä mahdollisuudesta erityisen kiitollinen. Anniksen miljöö tarjoaa Tympeille tytöille upeat puitteet päästä esiin. Erityisen innoissani olen avajaiskarnevaalista, iloitsee Tanskanen.

Tympeät tytöt yhdistää tyttöyden karut ja kauniit kuvat. Kuvatut tytöt ammentavat avoimesti tyttöyttään, mutta näyttävät asettuvan yhteiskuntamme naisiin kohdistuvien odotusten ja vaatimusten yläpuolelle tavalla, joka tuntuu melkein kepeältä.

– Haluan työskentelyssäni pyrkiä tulevaisuudessa suuntaan, jossa yhdistän älykkäästi traditiota sekä modernia, ja tuoda erityisesti tyttöyden rinnalle teemoja, joita ei usein yhdistetä tyttöyteen. Samalla tapaa haluan kirjoittavana ja kuvataidetta tekevänä naisena tarttua aiheisiin, jotka on usein ”jätetty” miehille. En osoittelevasti tai syyttävästi, vaan Tympeiden tyttöjen tavoin rauhallisen määrätietoisesti, kertoo Tanskanen.

Tekstit jatkavat kuvien tunnelmaa. Niiden karulla tavalla riemastuttava tyttö-puhuja on herännyt tyytymättömyyteensä ja antaa patojen vyöryä auki. Tylytyksen kohteiksi pääsevät esimerkiksi naisen ahdas rooli, muodin ja kulutuksen kautta muodostuva identiteetti sekä kärsivän miesneron ihanne.

Tympeät tytöt uskaltavat antaa tympeytensä näkyä ja heillä on sekä syy että oikeus osoittaa tympeyttään. Tytöt eivät hymyile, mikä on hyvin usein naisiin kohdistuva odotus. He eivät kuitenkaan ole tympeydessään vihamielisiä vaan pikemminkin seesteisen rauhallisia. Teosten Iltapäivä ja Civil rights baby kasvottomien tyttöjen tunteet välittyvät vain kehon kautta. Iltapäivä-teoksessa tyttö istuu rentoutuneen itsevarmasti keskellä kuvaa ja Civil rights baby-teoksessa baaritiskillä norkoilevat tytöt tuntuvat jopa keimailevan. Kenen katsetta he koettavat tavoittaa? Kehonkieli on tärkeässä osassa myös teosparissa Tyttökaaos, jossa erilaisissa kehoissa erilaisiin asentoihin taipuneet naishahmot neutralisoivat alastomuuteen liittyvää mystiikkaa. 

– Alastomuus on länsimaisessa yhteiskunnassa piilotettu ja mystifioitu asia, ja paljaaseen kehoon suhtaudutaan pääsääntöisen vakavasti. Se joko hävettää tai panettaa. Keskustellakseen alastomuudesta tarvitaan vähintään huumoria tai aate, kuten kehopositiivisuus, etäännyttämään keskustelija kummallisesta paljaasta lihakasasta. Ja kuitenkin alastomuus on meille kaikille juuri se luonnollisin olotila, selventää Tanskanen.

Tympeät tytöt -näyttelyn avajaisia vietetään naisten viikon alkaessa kaikille avoimella avajaiskarnevaalilla lauantaina 18. heinäkuuta klo 12–16 Kulttuuritalo Anniksen pihapiirissä. Tapahtumassa on Tympeiden tyttöjen lisäksi livemusiikkia, open mic, katuliituilua ja saippuakuplia. Tympeät tytöt näyttely on avoinna Kulttuuritalo Anniksella 18.7.–11.8.2020 kello 9–16.

Riina Tanskasen teos Puputyttö


Riina Tanskasen Puputyttö-taideteos

 


Seinä jossa graffititaidetta