Sovittelun kautta ratkaistaan suuri määrä rikos- ja riita-asioita – sovittelijaseminaari kokoaa yhteen valtakunnan vapaaehtoissovittelijoita
Poliisi ja syytäjälaitokset ohjaavat sovitteluun vuosittain noin 10 000 rikos- ja riita-asiaa. Sovittelun kautta pyritään ratkomaan esimerkiksi pahoinpitelyjä, rajariitoja, koulukiusaamista, vahingontekoja ja petoksia.
Sovittelu tarjoaa mahdollisuuden käsitellä rikos- tai riita-asioita osapuolten välillä.
− Sovittelussa osapuolet kohtaavat toisensa sovittelijoiden läsnäollessa ja saavat itse vaikuttaa asiansa ratkaisuun. Sovittelu tarjoaa mahdollisuuden luottamuksen korjaamiseen ja konfliktien ratkaisemiseen, kertoo Katja Vaahtera Satakunnan sovittelutoimistosta.
Sovittelu on vapaaehtoista ja luottamuksellista, eikä se maksa mitään. Sovittelussa ihmiset ja haasteelliset asiat kohtaavat toisensa
− Sovittelutapaamisessa osapuolet voivat kertoa toisilleen kokemuksistaan ja tunteistaan. Sovittelijat ja osapuolet käsittelevät asiaa ja sen seurauksia yhdessä, ja korvauksista voidaan sopia heti. Rikosasioissa sovittelu täydentää rikosprosessia ja kulkee sen rinnalla, Vaahtera täydentää.
Sovittelijaseminaari kokoaa yhteen vapaaehtoissovittelijoita ympäri Suomea
Lokakuun lopussa noin 400 sovinnollisuuden edistäjää saapuu Poriin valtakunnalliseen sovittelijaseminaariin. Sovittelijaseminaarissa kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja mm. häpeästä ja tunnekylmyydestä oikeuspsykologisena ilmiönä, vihan ja ilkeyden purkamisesta sekä pimeiden henkirikosten, perheväkivallan ja vapaaehtoistyön historiasta.
− Vapaaehtoiset sovittelijat haluavat edistää sovinnollisuutta yhteiskunnassa ja olla mukana sovittelemassa muiden ihmisten konflikteja. Kaikki vapaaehtoissovittelijat ovat tehtäviinsä koulutettuja, Vaahtera kertoo.
Sovittelussa puolueeton, ulkopuolinen henkilö auttaa rikos- tai riita-asian osapuolia löytämään tyydyttävän ratkaisun. Sovittelija ei ratkaise ongelmaa, vaan mahdollistaa sovittelumenetelmien avulla sovinnon syntymistä.