Tahallinen sytyttely on rikos
Tulipysäkki-toiminta puuttuu lasten ja nuorten luvattomaan tulenkäsittelyyn.
Tulipysäkki-toiminta puuttuu lasten ja nuorten luvattomaan tulenkäsittelyyn
Kuluneen vuoden aikana Satakunnassa on vahvistettu viranomaisten yhteistyötä alaikäisten nuorten luvattomaan tulenkäsittelyyn puuttumisessa. Pyörää ei ole keksitty uudestaan, vaan se on vain uudestaan käyttöön, toteaa riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival. Kun lapsi tai nuori jää kiinni luvattomasta tulenkäsittelystä, hänet kutsutaan huoltajansa kanssa keskustelutilaisuuteen, josta käytetään nimeä Tulipysäkki. Keskustelun tarkoituksena on saada lapset ja nuoret ymmärtämään tulenkäsittelyn ja ilkivallan riskit. Keskustelut käydään aina rakentavasti lapsen tai nuoren tasoon sopivasti.
Korvausvastuu on tullut monelle yllätyksenä
Tahallinen sytyttely on rikos. Porin Ankkuritiimin vetäjä rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen muistuttaa, että vaikka rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuoden iässä, niin myös alle 15-vuotiaat ovat korvausvelvollisia. Monelle nuorelle sekä huoltajille on tullut yllätyksenä, miten suuri korvausvastuu vahingonteoista saattaa muodostua. On myös hyvä tiedostaa, että ryhmässä tehdyistä vahingonteoista voi päätyä seuraamuksia kaikille ryhmän jäsenille.
Kuluneen vuoden aikana Satakunnassa on järjestetty nyt toistakymmentä Tulipysäkki-keskustelua. Tehtävät ovat käynnistyneet, kun poliisin tai pelastuslaitoksen tutkinnassa on käynyt ilmi, että tulipalon sytyttäjänä on ollut nuori. Lähtökohtaisesti Tulipysäkki-toiminta käynnistyy viranomaisten aloitteesta, mutta ilmoituksia mahdollisesta Tulipysäkki-keskustelun tarpeesta voi välittää myös suoraan esimerkiksi pelastuslaitoksen tilannekeskukseen.
Koulujen päättyminen näkyy tulipalotilastoissa
Varhaisen puuttumisen lisäksi Tulipysäkki-toiminnalla tähdätään luvattoman tulenkäsittelyn ennaltaehkäisyyn. Tilastojen valossa ennaltaehkäisylle on erityistä tarvetta nyt koulujen päättyessä. Vuosien 2011-2020 aikana alle 17-vuotiaiden aiheuttamia paloja on ollut koulujen päättymiskuukauden aikana keskimäärin 100 kappaletta, kun muina kuukausina vastaava luku on ollut keskimäärin 32 kappaletta. Viranomaiset vetoavat nuoriin, heidän huoltajiinsa sekä nuorten kanssa toimiviin tahoihin, että luvattoman tulenkäsittelyn vaaroista keskusteltaisiin. Toivotaan että kaikki pääsevät viettämään kesälomaa mukavissa merkeissä, sen sijaan että kesä kuluu vahingontekojen seurauksia selvitellen.
Lisätietoa: Riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival, 044 701 1521