Tekninen lautakunta käsittelee Porin ja valtion yhteistä toimitilahanketta
Porin kaupungin tekninen lautakunta käsittelee kokouksessaan tiistaina 4. toukokuuta laajaa kokonaisuutta, jossa kaupungin ja valtion virastojen yhteinen asiakaspalvelu ja sen tarvitsemat taustatilat toteutettaisiin saman katon alle. Osana kokonaisuutta kaupunki myös toteuttaisi omat johtamisen ja hallinnon toimitilansa Rautatienpuistokatu 5:een. Lopullisen päätöksen hankkeiden toteutumisesta tekee kaupunginvaltuusto myöhemmin keväällä.
Tällä hetkellä asiakaspalvelua annetaan Porin kaupungissa monikanavaisesti (henkilökohtaiset asiakaskäynnit, sisäinen asiakaspalvelu, sähköinen asiointi ja lomakkeet, sosiaalinen media) ja fyysisesti kaikkiaan 16:ssa eri osoitteessa. Kaupungin ja valtion viranomaisten yhteinen keskitetty asiakaspalvelupiste suunnitellaan sijoitettavaksi nykyisen Porinan tiloihin, keskeiselle paikalla Porin keskustassa valtion omistaman Suomen Erillisverkot -konsernin tiloihin osoitteessa Yrjönkatu 6.
– Toimialarajat ylittävä ja monialainen ”yhden luukun periaatteen lähiasiakaspalvelupiste” keskeisellä paikalla kaupungin keskustassa mahdollistaa lähiasiakaspalvelun helpon saavutettavuuden. Porin ja valtion kanssa yhteistyössä toteutettavassa asiakaspalvelukonseptissa voidaan puhua eräänlaisesta edelläkävijyydestä, jota ei Suomessa olla samalla mittakaavalla aiemmin toteutettu, toteaa Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan johtaja Lauri Kilkku.
Hankkeessa on toteutettu Porin kaupungin ja Senaatin kanssa yhteistyössä yhteisasiakaspalvelukonsepti, johon myös toteutetaan valtion ja kaupungin työntekijöille yhteinen työskentelytila, jonka tavoitteena on mahdollistaa aiempaa tiiviimpi yhteistyö. Ulkoisen asiakaspalvelun lisäksi myös kaupungin sisäistä asiakaspalvelua on tavoitteena kehittää ja keskittää.
– Asiakaspalvelupisteen ja asiantuntijapalvelun yhdessä toteuttama etäyhteysasiointi mahdollistaa paikkariippumattomuuden. Asiakkaan ei tarvitse siirtyä muualle, vaan hänen asiansa voidaan hoitaa etäyhteyksiä hyödyntäen. Myöskään asiantuntijan fyysisellä sijainnilla ei ole merkitystä, Kilkku lisää.
Työn tuottavuuden parantaminen
Porin kaupunki päätti viime vuonna jatkaa selvitystyötä, jossa kaupungin henkilöstö sijoitettaisiin Rautatienpuistokatu 5:een, jossa rakennuksen ja tontin omistaa Kiinteistö Oy Domus Arctopolis, jonka Porin kaupunki omistaa 100 prosenttisesti.
Tulevaisuuden työympäristö on muuttunut pysyvästi vallitsevan koronaepidemian takia. Työtehtävien suorittaminen edellyttääkin tulevaisuudessa esimerkiksi sosiaalista vuorovaikutusta ja tiimityöskentelyä, keskittymistä vaativaa informaation käsittelyä, jatkuvaa oppimista ja monipuolisten digitaalisten työvälineiden käyttöä. Hybridityö eli etä- ja lähityön yhdistelmä on osa tulevaisuuden työelämää, mikä edellyttää toimintamallien, toimitilojen, johtamisen ja työkulttuurin kehittämistä myös paikallisesti.
Rautatienpuistokatu 5:n monitilatyöympäristö pohjautuu monipaikkaiseen, toimiala- ja osaamisrajat ylittävään ja tehtäväkohtaiseen työskentelyyn. Tietotyötä voidaan siis tehdä siellä, missä se on kulloisenkin työtehtävän kannalta järkevintä. Samalla esimerkiksi fyysinen liikkuminen lähitapaamisesta toiseen työpäivän aikana vähenee, mikä merkitsee työn tehokkuuden paranemista.
Tiloihin on suunniteltu yksittäisten työpisteiden lisäksi vetäytymistiloja, hiljaisia huonetiloja, projekti- ja tiimityötiloja sekä vapaamuotoisemman työskentelyn mahdollistamia tiloja sekä erilaisia kohtaamistiloja.
Hankkeiden yleisvaikutus keskustaan ja kaupunkikehitykseen
Kaupungin ja valtion toimitilahankkeet sijoittuvat keskustan kaupunkirakenteessa keskeisille paikoille Promenadi-Pori kaupunkiakselin varrelle. Muiden kaupunkikehityshankkeiden tavoin ne luovat uutta vetovoimaa kaupunkikeskustaan ja vahvistavat olemassa olevien palveluiden elinvoimaisuutta.
– Hankkeilla on hyvät mahdollisuudet tuottaa ympärilleen uutta kaupunkikehitystä, johon on Promenadi-akselilla, kävelykadulla ja lähialueilla on runsaasti tiloja käytettävissä. Kaupungin ja valtion toimitilauudistusten myötä vanhat toimitilat vapautuvat muuhun käyttöön ja tarjoavat mahdollisuuksia jatkokehitykseen, Kilkku toteaa.
Lisäksi toimitilahankkeet vahvistavat joukkoliikenteen käyttäjäpotentiaalia ja tarjoavat mahdollisuuksia joukkoliikenteen kannattavuuden lisäämiseen. Porin kompaktin kaupunkirakenteen ansiosta molemmat toimitilat ovat hyvin saavutettavissa myös kävellen ja pyöräillen.