Titus-robotti

Tekoälystä Porin uusi menestystekijä

Porin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 5. maaliskuuta Tekoälykäs Pori –ohjelmaa. Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että tekoälyn soveltaminen nostetaan Porin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteiseksi teemaksi.

Titus-robotti

Tekoälykkään Porin tavoitteena on auttaa paikallisia tekoälyä soveltavia yrityksiä kasvamaan ja kehittymään. Lisäksi Porista halutaan tehdä tekoälyn soveltamisen huippuosaamisesta tunnettu kaupunki Suomessa ja maailmalla.

– Porin seudulla on olemassa kaikki edellytykset nousta Suomen ykköseksi tekoälyn hyödyntämisessä ja kehittämisessä, koska täällä on Suomen johtavia tekoäly-yrityksiä, tekoälyteemaa tukevat tiede- ja tutkimusyhteisöt sekä automaation ja robotiikan osaamiskeskittymä Robocoast, kertoo Porin kaupungin ICT-yksikön päällikkö Heikki Haaparanta.

Tarkoituksena on luoda kokeilualustoja, joiden avulla tekoäly-yritykset pääsevät kokeilemaan ja kehittämään omia sovelluksiaan. Kokeilualustat muodostuvat paikallisista yrityksistä ja julkisista palveluista, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyratkaisujen kokeilemisesta.

– Julkisten palvelujen tekoälykokeilujen suunnittelussa hyödynnetään myös kaupunkilaisten näkemyksiä älykkäistä ratkaisuista, Haaparanta toteaa.

Tekoälyllä tarkoitetaan tietojärjestelmien tai robottien kykyä suorittaa sellaisia tehtäviä, joihin yleensä vaaditaan ihmisälyä, kuten esimerkiksi näköaistimusta, äänentunnistusta, oppimista tai päätöksentekoa. Tekoälyn avulla toimivat järjestelmät ymmärtävät ympäristöään ja ympäristössään olevaa tietoa ja jopa oppivat itsenäisesti.

Tekoälykäs Pori –ohjelmaa toteuttavat yhdessä Porin kanssa Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikkö, Satakunnan kauppakamari ja Prizztech.


Titus-robotti