Kuntarekryn kuvituskuva erilaisista karhukuvituksista

Työllisyyden kuntakokeilujen valmistelutyö jatkuu – kokeilut siirtyvät vuoteen 2021

Koronakriisi vaikuttaa voimakkaasti työmarkkinoihin, joten kuntakokeilujen käynnistäminen on tulevassa työmarkkinatilanteessa entistäkin tärkeämpää. Valtion ja kuntien resurssien ja osaamisen yhdistämisellä vastataan yhdessä työnhakijoiden ja yritysten rajusti kasvavaan palvelutarpeeseen.

Kuntarekryn kuvituskuva erilaisista karhukuvituksista

Työllisyyden kuntakokeilujen valmistelu jatkuu tauotta, mutta koronakriisin synnyttämässä poikkeustilanteessa kokeilujen käynnistymisen ajankohtaa on ollut välttämätöntä arvioida uudestaan.

Käynnistymisen siirtäminen on välttämätön toimi TE-toimistojen palvelukyvyn turvaamiseksi erittäin poikkeuksellisissa kriisioloissa.

– Toimistojen toimintakyvyn säilyttäminen ja ylläpitäminen ovat nyt priorisoitavia asioita. Talouden ja työmarkkinoiden kannalta on kuitenkin tärkeää, että pystymme kriisitilanteen niin salliessa myös nostamaan katsetta pidemmälle tulevaisuuteen. Tämän vuoksi on tärkeä jatkaa työllisyyden kuntakokeilujen valmisteluita, kuitenkin niin, että koronavirustilanteen vaikutukset huomioidaan, työministeri Tuula Haatainen toteaa.

Työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä on 27.3. linjannut, että työllisyyden kuntakokeilut toteutetaan seuraavan aikataulun mukaisesti:

  • Hallituksen esitys annetaan huhtikuussa
  • Kokeilut käynnistyvät 1.1.2021 ja päättyvät 30.6.2023
  • Neuvottelut TE-toimistolaisten siirtymisestä kokeiluun toteutetaan syksyllä. Syksyllä myös asiakasmäärissä tapahtuvat muutokset voidaan tunnistaa ja huomioida resurssilaskelmissa.

Kokeilujen resurssilaskelmat tullaan päivittämään muuttuneen tilanteen mukaisesti, jotta kokeilukuntien ja TE-toimistojen voimavarat kohdentuvat vastaamaan kuormitusta. Myöhemmin tarkennetaan, missä aikataulussa kuntien täydentävä haku toteutetaan.

Pori osallistuu työllisyyden kuntakokeiluun yhteistyössä Kokemäen kanssa. Kokeilun tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen.


Kuntarekryn kuvituskuva erilaisista karhukuvituksista