Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen 30-vuotisnäyttely

Ulvilan työhönvalmennuskeskus elää ajan hengen mukaisesti – 30-vuotista taivalta juhlitaan näyttelyllä

”Kehitysvammaisten työhuoneistotilanne parantuu Satakunnassa, kun heille tarkoitettu työkeskus valmistuu Friitalaan ensi kesäkuun loppuun mennessä” uutisoi Ulvilan Seutu perjantaina 27. tammikuuta 1989. Ulvilan työkeskus aloitti toimintansa jo 2. toukokuuta ja viettääkin nyt 30-vuotis juhliaan.

Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen 30-vuotisnäyttely

Ulvilan silloisen kunnan ja Sarakunnan erityishuoltopiirin kuntainliiton yhteistyönä valmistuviin tiloihin sijoittui muun muassa kutomo, sähköjohtoverstas, pakkausten kokoonpano-osasto ja luovan toiminnan tilat. Työntekijät ja ohjaajat Ulvilan työkeskukseen siirtyivät Antinkartanon työkeskuksesta. Työntekijät kiittelivät työkeskuksen avajaisissa hyvää yhteishenkeä ja huumorintajuista porukkaa. Myös uudet aurinkoiset työtilat saivat kiitosta. Satakunnan erityishuoltopiirin kuntaliiton piirijohtaja korosti avajaispuheessaan, kuinka tärkeää kehitysvammaisille on työskennellä tavallisella teollisuusalueella Antinkartanon alueen sijaan.

– Ajan henki oli tuolloin että asiakkaat voisivat myös työskennellä laitosalueen ulkopuolella, kertoo vastaava ohjaaja Leena Peltonen.


Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen 30-vuotisnäyttely

Juhlanäyttelyssä on esillä muun muassa Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen asiakkaiden valmistamia mattoja

”Ulvilan työkeskuksesta työskennellään myös avoimilla markkinoilla” kertoi Uusi Aika marraskuussa 2002. Silloin oli alkamassa Tutka-hanke, jonka tarkoituksena oli löytää kehitysvammaisille työtä työkeskuksen ulkopuolelta. Tutka-hankkeen aloittamisen myötä Ulvilan työkeskus muuttui vuonna 2005 työhönvalmennuskeskukseksi. Uuden mallin myötä oli tarkoitus siirtää kehitysvammaisia avotyöhön. ”Työllä on suuri merkitys ihmisen elämässä” totesi Ulvilan seutu otsikossaan vuonna 2008. Tällöin Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen 60 työntekijästä osa työskentelikin muutamana päivänä viikossa lähialueen yrityksissä. Myös nykyään osa asiakkaista työskentelee avotyössä työvalmentajan avulla.

Ulvilan työhönvalmennuskeskus on toiminut vuodesta 2011 lähtien osana Porin perusturvan vammaispalveluja. Niin työt kuin asiakaskuntakin on vuosien varrella muuttunut. Nykyisin yksikössä on viisi toimintaryhmää: kutomo, kädentaidon, luova toiminta, monitoimiryhmä sekä keittiöryhmä. Asiakkaita on 47 ja henkilökuntaan kuuluu kahdeksan työntekijää.

”Aikaisemmin tehtiin paljon erilaisia alihankintatöitä” muistelevat työhönvalmennuskeskuksen asiakkaat. Alihankintatyöt ovatkin jääneet ja tilalle on tullut muun muassa tilaustöiden tekeminen. Työhönvalmennuskeskuksen asiakkaiden tekemiä tuotteita myydään myös omassa myymälässä, missä myydään eniten asiakkaiden valmistamia mattoja.


Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen 30-vuotisnäyttely

Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen asiakkaisen valmistamia tuotteita voi osaa keskuksen omasta myymälästä

– Töitä voidaan täällä suunnitella itse, tai jos ei mitään keksi niin sitten ohjaaja antaa vaihtoehtoja, mistä voi valita mieleisensä työn, avaa Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen asiakas työn suunnitteluprosessia.

Työhönvalmennuskeskuksen toiminta perustuu fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn, itsetunnon sekä omatoimisuuden ylläpitoon ja kehittämiseen unohtamassa aikuiskasvatusta ja sosiaalisten taitojen kartuttamista. Asiakkaiden mielestä Ulvilan työhönvalmennuskeskuksessa parasta on muun muassa kaverit, uuden oppiminen, erilaiset työt sekä retket. Tulevaisuudelta asiakkaat toivovat muun muassa uusien asioiden opettelua sekä koko talon kesäreissua.

Ulvilan työhönvalmennuskeskus juhlii 30 vuotiasta taivaltaan asiakastöiden näyttelyllä Ulvilan kirjastossa. Näyttelyssä pääsee tutustumaan työhönvalmennuskeskuksen historiaan, asiakkaiden muistoihin sekä tulevaisuudenkuviin sekä laajaan kirjoon asiakastöitä. Näyttely on avoinna 24.4.–2.5. kirjaston aukioloaikojen mukaisesti.

 


Ulvilan työhönvalmennuskeskuksen 30-vuotisnäyttely