Uusi laki haastaa tienkäyttäjät
Kesäkuussa voimaan tulevalla uudella tieliikennelailla pyritään entisestään parantamaan liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Merkittäviä muutoksia ovat esimerkiksi polkupyörän takavalon lisääminen ja vähimmäisnopeusrajoituksien käyttöönotto. Lakimuutos tuo mukanaan myös haasteita.
– Laissa on mielestäni paljon liikenneturvallisuutta parantavia uudistuksia, kuten väistämisvelvollisuutta ja pysäköintikieltoja täsmentäviä kirjauksia. Tienpitäjän näkökulmasta tulossa on myös useita liikenneturvallisuutta heikentäviä pykäliä, joista yhtenä pysäköimisen salliminen myös ajoradan vasempaan reunaan vasten liikennevirran kulkusuuntaa, vastaava liikenneinsinööri Eija Riihimäki toteaa.
Uudistetut merkinnät aiheuttavat lisähuolta kevyelle liikenteelle, kun jatkossa lain mukaan kaikilla ajoneuvoilla on tarvittaessa mahdollisuus käyttää suojatietä.
– Mielestäni suojatien tulisi nimensä mukaisesti olla ensisijaisesti kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallinen tienylityspaikka, joten pidän muutosta heikennyksenä, Riihimäki pohtii.
Lain tuomat uudistukset voivat parantaa porilaisia ongelmakohtia.
– Uutena väylätyyppinä on lakiin kirjattu pyöräkatu, joka olisi varmasti erittäin käyttökelpoinen sopivissa paikoissa Porin keskusta-alueella, jossa pyöräteitä ja katutilaa on vähän.
Myös pyöräilijöiden väistämisvelvollisuuteen on tulossa selkeytystä.
– Jatkossa pyörätien jatke merkitään katkoviivalla ainoastaan siinä tapauksessa, jos ajorataa pitkin kulkeva ajoneuvo on väistämisvelvollinen. Väistämisvelvollisuus osoitetaan tiemerkinnän lisäksi kärkikolmiolla, stop-merkillä tai uudella pyöräilijän ylityskohta -liikennemerkillä. Jos pyöräilijä on väistämisvelvollinen, ylityskohta merkitään aina suojatiemaalauksin, Riihimäki pohjustaa.
Porin kaupungin osalta päätöksiä uudistuksiin liittyen ei ole vielä tehty.
– Muutokset vaativat tarkkaa selvitys- ja suunnittelutyötä. Huomattava on myöskin, että eri uudistuksille on annettu erilaisia siirtymäaikoja, joten tulevina vuosina saattaa olla käytössä niin vanhoja kuin uusiakin merkintöjä. Tiellä liikkujilta vaaditaan siis erityistä varovaisuutta lähivuosina, Riihimäki muistuttaa.
Poimintoja uudesta tieliikennelaista
Lisätietoja uudistuksista löytyy Trafin sivuilta.
Jalankulkijat
Jalankulkijoiden tulee käyttää ali- tai ylikulkua sellaisen ollessa lähettyvillä. Jalankulkijan on myös käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa, jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos se on vaikeakulkuinen.
Polkupyöräilijät
Polkupyörässä tulee olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi jatkossa myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, kun pyörää ajetaan pimeällä tai hämärällä tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut.
Mopoilu
Taajaman ulkopuolella mopoa on ajettava pientareella tai ajoradan reunalla, jos se on mahdollista ilman haittatekijöitä. Taajaman ulkopuolella vasemmalle kääntyvä mopoilija saa jatkaa oikealla ajaen risteävän ajoradan yli. Hän ei saa kuitenkaan kääntyä vasemmalle ennen kuin se voi tapahtua muuta liikennettä estämättä ja turvallisuutta vaarantamatta. Hänen on poistuttava risteyksestä oikeanpuoleista reunaa käyttäen eli tehdä niin sanottu suorakulmakäännös.
Pysäköinti
Taajamassa voi kaksisuuntaisella tiellä pysäyttää tai pysäköidä kulkusuunnassa vasemmalle puolelle tietä, jos se ei vaaranna eikä haittaa muuta liikennettä. Pysäköintiajan alkamisen voi ilmoittaa vapaasti eli ei tarvita esimerkiksi pysäköintikiekkoa tai muuta vastaavaa laitetta. Pysäköinnin alkamisaika on kuitenkin ilmoitettava selkeästi havaittavalla tavalla.
Ennakointi
Uutena periaatteena tieliikennelakiin on tullut tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus. Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi sekä sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi.
Nopeusrajoitukset
Paketti-, ruumis-, huolto- ja matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Niillä noudatetaan tie- tai aluekohtaisia nopeusrajoituksia kuten esimerkiksi henkilöautoilla. Tielle voidaan myös asettaa vähimmäisnopeusrajoitus, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä.
Renkaat
Talvirenkaita on pidettävä jatkossa marraskuun alusta maaliskuun loppuun sään tai kelin edellyttäessä. Aiemmin renkaita tuli käyttää viimeistään joulukuusta helmikuun loppuun.
Tiemerkinnät ja liikennemerkit
Keltainen sulkuviiva muuttuu jatkossa valkoiseksi ja siten siirtymäaikana teillä voi olla sekä valkoisia että keltaisia sulkuviivoja. Liikenteeseen on seuraavan kymmenen vuoden kuluessa tulossa myös uusia ja selkeytettyjä liikennemerkkejä, kuten esimerkiksi ajokaistojen yhdistyminen ja vähimmäisnopeus.
Lähde: Trafi